Batavia_ca_1652 Batavia ca 1652

Pieter Mantel stamvaderGeboren te Andijk op 11 mei 1664, gedoopt in Wervershoof, beroep Hellingbaas en schuitenmaker, bouwt oa.VOC-schepen.

Het 588 ton metende fluitschip ‘Waterman’ loopt in 1691 van zijn helling en vertrekt op 28 juli 1692 vanuit Enkhuizen met 100 opvarenden, waaronder 2 Aalsmeerse matrozen: de 2 vrienden Pieter Jansz Koning en Arent Pietersz Buijs.  De reis begon voorspoedig, maar al gauw moesten ze zeer slecht weer doorstaan, waaronder zware stormen. Daarna hadden ze met piraten te maken, die het schip enterden. De Aalsmeerders waren sterk en de piraten te slim af. Bij de man tegen man gevechten aan boord, sneuvelden 20 piraten en 12 Nederlanders. De Aalsmeerders overleefden de brute aanval en hadden zich zo goed verweerd, dat ze door de schipper op een extra maaltijd en bier getrakteerd werden. Het schip had veel averij opgelopen en nadat de schade was hersteld, arriveerde de ‘Waterman’ pas op 4 augustus 1693 in Batavia. De bemanning was er slecht aan toe en er waren nog eens 6 man aan scheurbuik overleden. De Aalsmeerders kwamen ziek van boord en overleden helaas kort na aankomst.  Al na 3 jaar werden door de families in Aalsmeer stappen ondernomen om de gages op te eisen van de 2 dappere matrozen.

Pieter Mantel, de bouwer van de ‘Waterman’ overlijdt op 28-2-1718 op 53jarige leeftijd. Hij was vader van 6 zonen en 1 dochter.

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Volgende »

 1. ik weet nu waar Nick het van heeft.
  grt, ed

 2. Harold schreef:

  Hallo Eddie, wat een leuke veelzijdige site heb je hier gemaakt. Ik vond het heel interessant om hier een verhaal aan te treffen over onze stamvader. Ik heb het inmiddels doorgelinkt op onze site http://www.mantelfamily.nl .
  Vriendelijke groet, Harold Mantel.

 3. Patricia schreef:

  hoi ik kom uit andijk en ik heet ook Mantel!

 4. eddie schreef:

  @Patricia….leuk, dat je reageert, want het is zeker, dat je een ver familielid bent. Vertel eens wat over jezelf op m’n email edmantel@caiway.nl..! Groetjes Eddie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.