In de 17e eeuw onderscheidde men in Aalsmeer de volgende woonbuurten:

-Kerckebuurt (kerkbuurt, wat in de 18e eeuw Dorp genoemd zal worden).

-’t Oosteynd ( Oosteinde, vanaf de Princebrug en Oostend, het laatste stuk naar Amstelveen)

-’t Westeynd ( Westeinder Dijksloot, later aan het water ten prooi gevallen)

-de Uytterwegh ( Uiterweg)

-de Sydtwegh (zijdstraat)

-de Horn

-Geylwijck  (Coylwijck)

-de Rijshorn

-de Rijsdreght

-de Ruygenhouck (Ruigenhoek)

De laatste 4 woonbuurten vallen net als ’t Westeynd ten prooi aan het water.

In de 18e Eeuw komen er 3 nieuwe woonkwartieren bij:

-Molenpad (waar nu ons Gemeentehuis staat)

-de Lijnbaan  (hierover heb ik eerder een artikel geschreven)

-de kleine Noort (kortweg ‘De Noort’ genoemd).

Het dichtstbevolkt is de Uiterweg. Belangrijke concentratie van Doopsgezinden, maar ook enkele gereformeerden, in 1649  75 kerkleden en een kleine 100 jaar later 77

Img787

Wat ons frappeert betreffende de Aalsmeerse namen, dat daar praktisch geen Franse namen voorkomen. Vele tienduizenden protestantse Fransen hebben na de opheffing van het   ‘Edict van Nantes (1685) toevlucht gezocht in de Noordelijke Nederlanden. Maar integenstelling tot de vele Doopsgezinden, die een toevlucht zochten in geisoleerde gebieden, omdat ze daar het minst van vervolging te duchten hadden, zochten de franse Hugenoten, die overal welkom waren, meer de grotere en drukkere plaatsen en steden op, omdat ze daar gemakkelijker aan een baan en verdienste konden komen.

Maar vooral tav mijn franse schoondochter Beatrice kan ik vertellen, dat de eerste landgenote van haar in Aalsmeer Lucia Doublet heette, de echtgenote van de Schout van Aalsmeer de heer Blinkvliet aan het einde van de 17e Eeuw.

Even iets over het Doopsgezinde geloof in Aalsmeer. De wederdopers preken de noodzaak van een totale ommekeer van mens en maatschappij….!Ja een andere maatschappij, een wereld waarin geen heren en knechten zijn, geen rijken en armen, maar waarin allen alles gemeenschappelijk bezitten, zoals eertijds bij de eerste christenen.

Het wordt al spoedig bekend, dat in Aalsmeer Wederdopers of Doopsgezinden zijn en het dringt ook door tot in Den Haag…..! Het wordt een bedreiging voor de Staat en Maatschappij gezien en in 1534 rolt er een wagen van het gerecht in Den Haag over de Uiterweg, twee mannen worden daar gearresteerd, ze heetten toevallig allebei Jan Dircks.

In een zitting van het Hof van Holland (hoogste rechtscollege), zetelend in Den Haag, wordenze schuldig bevonden en ter dood veroordeeld, ….de dood op de brandstapel!

Ze waren alleen maar stille, vrome Aalsmeerders, die getuigden van de noodzaak van een doop op geloof. Ze hebben zich niet verzet tegen hun gevangenneming en ook niet verzet toen ze werden vastgebonden op de brandstapel, maar baden naar bijbels voorbeeld voor hun beulen….!

Op 12 April 1534  stierven 3 dappere doopsgezinde Aalsmeerders op de brandstapel, 2 met de naam Jan Dirksz en de derde was Mattijs van Knollendam.

Toch kwamen de volgelingen van Menno Simonz. graag naar Aalsmeer om hier een toevluchtsoord te zoeken.

Er waren  3 doopsgezinde kerken ‘VERMANINGEN’ in Aalsmeer, de Friese, de Waterlandse en de Vlaamse Vermaning. Van de laatste ziet U even hierboven een afbeelding. Deze Vermaning heeft van 1642 tot 1845 op de plek gestaan in de Zijdstraat, waar nu de Doopsgezinde kerk staat.

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.