Img6921 Aalsmeer, 1910

De Spoorwerken in de Stommeer…!

Ter hoogte van Jachthaven ‘De Nieuwe Meer’ is de spoorwegaanleg in volle gang.

Aan de strekdam wordt het zand met vaartuigen aangevoerd, de kiepkarren dmv een grijper gevuld en het zandtreintje duikt vervolgens de polder in….!

Op de plaats van de brug, wat eerst een ophaalbrug was in de sinds 1912 Stationsweg, gaf in 1323 graaf Willem IV aan de gemeente Aalsmeer het recht van tolheffen….een voor Aalsmeer belangrijke plek dus!

De doorvaart werd rond 1850 gedempt, maar er kwam later weer een brug tot stand….deze werd na 1945 gewijzigd in een vaste brug. Het werken aan de Aalsmeerse spoorlijn begon dus voor het nu oude spoorweggebouw, in gebruik als oa makelaarskantoor Mantel en dit zou de makelaar gezien hebben als hij toen leefde en door het raam naar buiten keek…!

Img6901 En zo zag het er aan de achterkant van het spoorweggebouw uit in 1912.

Aalsmeer begroette vol vreugde de aanleg van de Haarlemmermeerlijnen, die Aalsmeer uit zijn isolement zouden verlossen, al nam Aalsmeer met zijn vele mogelijkheden tot vaarverkeer een gunstiger positie in dan menig andere gemeente in het spoorgebied.

Op 2 augustus 1912 was het zover…. en zou de eerste trein uit Haarlem, via Hoofddorp, Aalsmeer bereiken.

Maar voor het vertrek uit Haarlem was in de vroege morgen de trein reeds in Aalsmeer, om door de Aalsmeerse Snijbloemen Exporteursvereniging zowel van binnen als van buiten opgesierd te worden met bloemen en planten.

En zo kwam die dag de versierde feesttrein met 150 genodigden, onder wie de minister van Waterstaaat, opnieuw in Aalsmeer aan….!

Img6911

Foto 2 augustus 1912 even voorbij de Lijnbaan…op het punt wat nu Oude Spoordijk is, waar ik nu vlak voor de Ringvaart, woon.

Ter ere van de opening van de spoorlijn Aalsmeer-Haarlem was het dorp feestelijk versierd, zelfs met erepoorten, zowel bij het station als hier op het kruispunt Oosteinderweg/(Oude)Spoordijk…!

De uit 5 rijtuigen bestaande feesttrein was versierd met het Wapen van Aalsmeer in bloemen en verder met rode geraniums, lila Lathyrus odorata, Scabiosa, rode  en witte rozen in guirlandes aan de rijtuigen vast gemaakt en bakken met planten en bloemen bovenop de trein.

Neem de A-trein… de Aalsmeertrein….naar Haarlem (Harlem) zoals Ella Fitzgerald zingt! Ze wordt op een zeker ogenblik erg uitbundig…..te uitbundig naar mijn persoonlijke smaak, maar een minuutje luisteren is te doen!

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.