Img215_1 In de jaren’50 was het Aalsmeers Bloemcorso een enorm festijn, een belangrijk gebeuren….een stimulans voor de bloemenexport. Vele buitenlandse zakenrealties kwamen naar Aalsmeer om op de eerste zaterdag van de maand september deze prachtige bloemenshow in ogenschouw te nemen.

Het was altijd heel druk en gezellig op deze dag en vele mensen stonden langs de weg van het hele parcours naar het Olympisch Stadion in Amsterdam om de wagens te zien, toe te juichen of te applaudiseren. Het stadion was altijd goed bezet en de shows op het veld waren zeer de moeite waard.

Op de foto, waarschijnlijk in 1957 genomen, staat ‘zwarte’ Frans, een oud KNIL-militair en dat is niet discriminerend bedoeld, hij werd gewoon zo in Aalsmeer genoemd en was op vele fronten zeer populair.  Toen ik hem als klein jongetje voor het eerst zag, ik zal een jaar of 8 geweest zijn en ging met m’n vader tomaten halen bij kwekerij Hilverda, wist ik niet wat ik zag….zwarte Piet midden in de zomer, hoe kan dat nou?

Frans was heel lief en stelde me heel gauw op mijn gemak. Heel lang was hij in Aalsmeer de enige donkere man en hij kreeg bekendheid bij VVA, voetbalvereniging Aalsmeer. Hij was niet alleen een goede voetballer, maar hij zorgde ook vaak voor de vrolijke noot…! Als de tegenpartij het met hem aan de stok kreeg, dan zag je een heel andere Frans…., hij liet zich beslist niet uitschelden en z’n huidskleur moest je helemaal buiten beschouwing laten!

Frans werd ook een goede masseur, hij had met zijn doorzettingsvermogen de benodigde diploma’s gehaald…heel knap! Verder kon Frans goed zingen en als de Vrolijke Vrijbuiters ergens optraden en Frans was aanwezig, dan werd hem vaak gevraagd het lied ‘Old Man River’ te zingen en dat deed hij dan ook….met z’n warme, donkerbruine stem!   Het is al weer een tijd geleden, dat Frans gestorven is…… maar soms zie je hem ergens in Aalsmeer, maar dat is Frans junior en die lijkt sprekend op zijn vader.

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Eén reactie Volgende »

  1. yvonne de bies schreef:

    Inderdaad opa Frans was de liefste opa (maar dat zegt natuurlijk iedereen!). Als bij een verjaardag het hele huis weer vol zat, met zes kinderen en aanhang en kleinkinderen schoot dat al aardig op, zag je hem stralen van oor tot oor. Hij is net voor mijn trouwdag gestorven, had graag dat ie dat nog had gezien. En dat is ondertussen al weer 15 jaar geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.