In 1955 richtten Neef AP Carels en ik een bandje op.Img296_2

Ap werd de leider van de band en speelde Saxophoon en clarinet.

Hij had les gehad van de saxaphonist van de Westplas Melodians, Jan Ronkema.

Ik had een drumstel van mijn vader gekregen in1953 en kreeg les van Wim Spaargaren, de drummer van de Westplas Melodians.

We hadden al snel in 1954/55 de band compleet. Hier op de foto zijn van links naar rechts te zien:

Til van de Zwaard (piano), Ap Carels (saxophoon), Eddie Mantel (drums), Jan Geleyn (Accordeon), Piet Dubbel (accordeon), Gerrit Vreeken (bas) en Arend Jongejan (gitaar).

Til speelde niet al te lang bij de band, ivm haar sportcarriere. Ze werd 1 van de snelste vrouwen in Nederland en 3e van de wereld bij de Olympische Spelen, naar ik meen. Ze woont in the States en is een goede emailvriendin van mij. Ze was de vriendin van neef Ap in de jaren 50. Mijn broer en ik zijn zo’n beetje met Ap opgegroeid in onze vroege jeugd en we hebben ontzettend veel leuke dingen met hem beleefd.

Zowel Ruud van Andel, de opvolger van Jan Geleyn als Piet Dubbel, de accordeonnisten, zijn helaas veel te jong gestorven. Gerrit de bassist, is volgens mij nog steeds rolstoel-dansleraar en Arend sukkelt  met zijn gezondheid, als ik dat goed vernomen heb tenminste. Ik hoop dat alles nu weer in orde is.

Terug naar de beginjaren van de band. We oefenden in het houten kantoorgebouw van M&M achter ons woonhuis in de Hortensialaan. We hadden ook een zangeres, Sina Bol, die oa heel goed My Funny Valentine kon zingen. De eerste paar keer, dat we voor publiek optraden, waren op de feestavonden, die mijn vader organiseerde in De Uil. Deze feestavonden waren voor de famileden van de gemigreerde zuster van pa, tante Maatje Bol-Mantel,  haar echtgenoot Maarten Bol en kinderen Klaas en de tweeling Marry en Maarten. Op diverse avonden werden de films vertoond, opgenomen door vader Jaap en neef Daan Offerman. Films van de families thuis in Aalsmeer, die dan werden opgestuurd naar de fam. Bol in Canada. Ja, mijn pa had heel wat over voor zijn enige, maar helaas geemigreerde zus!

De Aviola’s verzorgden de dansmuziek en de voetjes gingen heel vlot van de vloer.

Na niet al te lange tijd, speelden wij, net als de Westplas Melodians en de Vrolijke Vrijbuiters, om de beurt bij Dansschool Dirk Vreeken in de Oude Veiling. Er waren soms wel 400 jonge mensen in de zaal. Ze kwamen van heinde en ver naar Aalsmeer, zelfs uit Amsterdam. Rock and Roll was in, en ik heb m’n stokken op sommige nummers zoals Rock around the Clock stuk geslagen.

Soms mocht ik ook een nummertje zingen…! Dat was dan meestal een schuifelnummertje als I am in the mood for love…..

We speelden ook in de Beurs Hoofddorp, bij van Dam en bij de Rijk in Uithoorn en op avonden, dat we ingehuurd werden door verenigingen of op grote familiefeesten.

In 1958 moest ik militaire dienst en verkocht ik mijn drumstel. De band kreeg een andere drummer en zo heeft neef Ap vele bandleden zien vertrekken en vervangen. Ze gingen trouwens steeds beter spelen in de loop der jaren. Er zijn ook veel zangeressen bij de band geweest, de 1 nog beter dan de ander.

Ap heeft het lang volgehouden, maar slechts enkele jaren geleden is hij met de band gestopt.

   

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Volgende »

 1. Sina Bol schreef:

  Hola,nog een keer uit Spanje.

  Ik voel me zeer vereerd dat je nog weet wat mijn eerste liedje was wat ik voor jullie zong,later heb ik nog bij een semi amateur bigband en in een kleinere bezetting,ook nog met mijn eerste man,die trompet speelde,en bij de gusonians in hilversum,die wel beroeps waren,tot de kinderen kwamen en toch wel hoofdzakelijk jazz. wedeom groetjes,sina

 2. Eddie schreef:

  Leuk iets van je te horen Sina! My Funny Valentine zong je geweldig….! Het was een heerlijke tijd, he… de jaren 50/60!
  Die tijd komt helaas niet meer terug…!
  Probeer maar zo veel mogelijk te genieten van de jaren, die laten we het hopen nog voor ons liggen! Veel liefs Eddie

 3. Francisca Heijnen schreef:

  Hallo
  Een reactie van een voor u volstrekt vreemde persoon. Bij het opruimen van de foto’s van mijn ouders die al lang overleden zijn, kwam ik een ” fan foto” tegen van het dans show orkest The Gusonians. Acher op de foto staat een handtekening van een volgens mij genaamde G.H pelter of zo iets. met een adres, Fagelstraat 43 Amsterdam-west tel. 124897. Kent u misschien iemand die belangstelling heeft voor deze foto?
  Bij het zoeken op Google kwam deze site naar boven. Waarschijnlijk omdat mevr.Sina Bol de naam Gusonians geschreven heeft. Bij deze dus mijn vr`aag over de foto.
  Met vriendelijke groeten van Francisca Heijnen, Schagen.

 4. eddie schreef:

  @Francisca Heijnen en Sina bol.
  Sina lees de reactie van Francisca aub..! En laat me hier iets over weten, indien mogelijk!

 5. Sina Bol schreef:

  Hola Eddie en Francisca Heynen,

  wat leuk om daaraan te denken,want inderdaad heb ik bij dat orkest,bezetting van meestal 6 man,gezongen.O.a.in de karseboom in Hilversum,hadden we gedurende een periode op zondag matinxc3xa9xc3xa9,waarbij ik zelfs minstens xc3xa9xc3xa9n keer van jurk wisselde voor se show.
  Guus van Pelten was de leider,pianist en tenor saxofoon(had hij gekocht van Coleman Hawkens.

  Ik zou het heel leuk vinden om die foto te onvangen,misschien kan dat dan wel per electr.post,want ik woon in spanje,of aan Eddie,die hem dan wel aan mijn broer in Aalsmeer kan geven,want ze zitten op dezelde sportclub.
  Bij voorbaat hartelijk dank,Sina

 6. eddie schreef:

  @Sina en Francisca. Wanneer Francisca mij de foto stuurt, dan stuur ik hem aan je door, Sina… per email.

 7. Sina schreef:

  Hola Eddie,zit je ook gezellig achter je computer?

  Om op de foto terug te komen:als het om een speciale kaart of foto gaat,is het misschien toch leuker om de originele te hebben,denk jij ook niet?
  Dus dan toch maar naar jou toe sturen?

  Hartelieke groetjes,Sina

 8. Mitch Spelten schreef:

  Hallo,

  Nog een reactie van een onbekende. Ik zie dat het laatste bericht al meer dan een jaar geleden is gepost.

  Mijn opa zat vroeger in een band genaamd de Gusonians. Ik lees hierboven een naam Guus van Pelten, zou het kunnen dat het over mijn opa gaat, Guus Spelten? Als ik de beschrijving hierboven lees over de band, dan kan het haast niet anders dat het om dezelfde band gaat.

  De band van mijn opa was actief in en om Amsterdam in de jaren 50/60 van de vorige eeuw.

  De foto die beschreven wordt, is die wellicht ook digitaal?

  Vriendelijke groeten,

  Mitch Spelten (Kleinzoon Guus Spelten)

 9. Eddie schreef:

  Beste Mitch

  Ik denk, dat je contact moet zoeken met Sina in Spanje.

  Groetjes Eddie

 10. Sina schreef:

  Hola Eddie en Mitch,

  heel leuk omdit te vernemen!
  Opa Spelten was een hele goede saxofonist en orkestleider.Af en toe oefenden wij in de fagelsstraat,waar zijn vrouw dan altijd heerlijke koffie klaar had staan voor ons.Wij speelden van alles,maar er moest wel op gedanst kunnen worden.
  Ik zal Eddie vragen om mijn mailadres door te geven,en bij voorbaat alvast bedankt voor een afdruk van de bewuste foto.Hartelijke groeten,Sina Bol.

 11. Sina schreef:

  Hola Eddie,toch leuk om dit weer te zien van de Aviolas.Al die muziekliefde hield ons

  van de straat.Wij waren ook altijd druk met repeteren,ook toen ik bij de “Snuivers” zat,dat was nog in het minerva paviljoen,heel profesionaal.Die naam :snuivers had niets met de Snuivers van de hedendaagse betekenis van het woord te maken.
  Wij hebben steeds weer genoten van je side,zoals een paar dagen geleden!
  Groetjes van Pedro en liefs van Sina

 12. Eddie schreef:

  Hallo Mitch Spelten
  Emailadres van Sina is:
  Josped_1hotmail.com
  Gr.@

 13. Mitch Spelten schreef:

  Hallo!

  Wat leuk dat er zoveel reacties zijn gekomen op mijn berichtje!
  Ook erg leuk om te horen dat jullie mijn opa kennen. Mijn opa zelf is intussen al tien jaar overleden. Maar mijn oma is nog springlevend! Die zal het vast leuk vinden om dit te horen.

  Ik zal Sina zeker even mailen. Nogmaals bedankt!

  Groetjes,

  Mitch Spelten

 14. Sina schreef:

  Hola Eddie en Mitch,
  het valt mij nu pas op dat mijn E-mail adres niet juist is,na de 1 komt nog een @.Of te wel het apestaartje ontbreekt.
  Best leuk om die foto alsnog te zien.

  Hartelijke groeten Pedro en Sina.

 15. Eddie schreef:

  sorry sina ….voor het ontbrekende apenstraatje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.