1893 Albert SpaargarenFoto van de 17 jarige Albert Spaargaren in 1893, als matroos. Albert is mijn opa van moeders kant.
Toen Alberts vader, Jacob, in 1888 als visser op 42jarige leeftijd in een hevige storm op de Weteinderplas verdronk, bleef zijn weduwe Neeltje Spaargaren-Koomen, met 5 jonge kinderen achter. Zij moest zorgen, dat er brood op de plank kwam voor het gezin en ging sokken en kousen stoppen voor de mensen op de buurt, om zodoende wat te verdienen…! Ze werd al gauw Neeltje Stop genoemd…en de kinderen Stoppies. Albert ging op de wilde vaart wat geld verdienen, als oudste van het gezin.
Daarna werd hij kweker op de Uiterweg…het beroep visser had voor hem afgedaan met de dood van zijn vader. De voorvaderen van de Spaargaren waren vanaf ong.1600 of eerder voor het grootste deel vissers geweest op het, tot halverwege de 18e eeuw, enorm grote Haarlemmermeer.

Aalsmeer reikte aanvankelijk voor een groot deel in de Haarlemmermeer en bijv. de Uiterweg reikte bijna tot Burgerveen, waar de eerste Spaargarens woonden.
In de 2e helft van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, waren er zoveel Spaargarenfamilies, dat ze de nakomelingen niet meer uit elkaar konden houden, bijv. als kweker, enz. of op de scholen, zodat de families bijnamen kregen en dat gold niet alleen voor de Spaargarens, maar ook voor de andere Aalsmeerse families, zoals Maarse, Tas, Alderden,etc.etc.
We zullen het alleen bij de bijnamen van de Spaargaren families houden….:
De Schippertjes
De Roos
De van-de-brug
De Bampies
De Kokkies
De Katers
De Witte Koppen
De Platjes
De Beppen
De Stoppen (stoppies)
Er waren ook speciale figuren in de Spaargaren families, met bijnamen zoals: Klaas Esie,Wim Poesie, Teun Roggie, Ma Snar, Dirk Artis, Jan Mooiweertje en Morsige Neel.
1905 klas met Spaargarens Een klas van uitsluitend kinderen met de achternaam Spaargaren, maar zoals toen gebruikelijk bij hun bijnaam genoemd, omdat de kinderen niet direct familie van elkaar waren…! Foto uit 1905 op de lagere school op de Uiterweg ( de ‘Buurt’)

1910 UiterwegDe Buurt (uiterweg) in 1910
1928 TopsvoortbrugDe Topsvoortbrug, halverwege de Uiterweg, in 1928…net over de brug had je links Topsvoort met walvistanden en daar tegenover woonde mijn Opa Albert en oma Krijntje met hun grote gezin, met nog 2 gezinnen, nog een familie Spaargaren (de Beppen) en een fam Tas (waarvan Klaas Tas bekend is geworden als trompetist en zanger van de Vrolijke Vrijbuiters)
Deze 3 families woonden met hun gezinnen op de plaats waar nu 2 huizen onder 1 kap staan, met het rechtergedeelte van de bekende zanger Gerard Joling.

1927 Stoppies 2 Opa Albert met zijn zoons, mijn ooms…!1934 stoppiesEnkele van de Stoppen in 1934, met in het midden de kleine Roos Spaargaren, de enige van dit gezelschap, die nog in leven is..!

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Eén reactie Volgende »

  1. Josina y Pedro Bol Pinar schreef:

    Hola Eddie, wat leuk is dit weer!! Groetjes Sina. Date: Mon, 10 Dec 2012 14:42:25 +0000 To: josped_1@hotmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.