Een poosje geleden maakte ik een mooie foto van de Westeinderplas, toen ik tegen de avond, na het eten van een broodje paling bij Eveleens op de Kanaaldijk, bij één van de inhammen naar de Grote Poel, gegrepen werd door de naderende duisternis en bewolking…!

Ik realiseerde me, dat hier bij Burgerveen, ongeveer de oorsprong van mijn voorvaderen van moederskant (Spaargaren) is begonnen…!

Als op deze plek, waar ik stond voor de foto, een Voorvader had gestaan begin 17e eeuw… en keek hij in dezelfde richting, dan keek hij over land richting Vriessecoop en Kalslagen en had hij achter z’n rug het water van het Haarlemmer Meer…!

In het begin van de 17e eeuw was de Uiterweg een stuk langer richting Leimuiden en kwam deze weg uit op de Burgerveender Dijck, die bij Aalsmeer hoorde en een bocht naar rechts maakte richting Burgerveen, waar onze stamvader Jan Jansz Spaargaren op 18 maart 1607 een stuk grond gekocht had en visser was op het Grote Haarlemmermeer….! Vermoedelijk waren zijn nazaten ook vissers en woonden in Burgerveen aan de rand van het grote Haarlemmermeer.

De Westeinder Plas bestond toen nog niet…!

Deze kaart is vervaardigd in 1615 door Floris Balthasar van Berckeroode

Door de afkalving, veroorzaakt door de woeste golven van het Haarlemmermeer, kwamen de Spaargarens steeds dichter richting centrum van Aalsmeer te wonen en waren ze niet alleen visser, maar ook kweker (teelmannen)…!

Aan het begin van de 18e eeuw wonen de eerste families Spaargaren op de Uiterweg ( de Buurt)!

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Eén reactie Volgende »

  1. Sina schreef:

    Wat een mooi verhaal!!!
    Ik heb van oorsprong familie van de Buurt…..
    😍

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.