( gegevens uit het grote fotoboek van VVA uit 1975/de jubileumuitgaven van 1959 en 1969)

3 van onze kleinzoons, Arthur, Max en Alexander Mantel voetballen bij RKAV, een geweldige club met heel veel mensen met echte clubliefde…..! Ze weten echter niet dat hun overgrootvader een belangrijke rol heeft gespeeld vanaf het eerste begin van voetbal in Aalsmeer, al was hij nog maar 14 jaar toen op 15 september 1919 VVA (Voetbal Vereniging Aalsmeer) werd opgericht, na het terziele gaan van de voorloper AFC (de Aalsmeerse Football Club), die in de mobilisatieperiode het levenslicht zag.

Met zekerheid durf ik het niet te zeggen, maar ene Jaap was in het bezit van een leren bal, dat voor die tijd een rijk bezit was….en dat zou mijn vader en dus de overgrootvader Jaap Mantel geweest kunnen zijn.

De leren bal blijkt een belangrijke stimulans geweest te zijn om AFC op te richten. Men verbood jongens met klompen tegen de bal te trappen…..maar het was voor de armere Aalsmeerse jongelui moeilijk om dure voetbalschoenen aan te schaffen.

Het elftal van AFC, dus voor de officiele oprichting van VVA, speelde in een tenue rood-zwarte verticale strepen met groene manchetten en kraag en zwarte broek, de kleuren van de Aalsmeerse vlag dus.    Het elftal  bestond uit de volgende namen: Tohuis, T.vd.Schilden, J.Pauw, W.de Jong, A.Maarse, K.Bol, Jac. Maarse, D. Brouwer, K.Eveleens, J.Bol en Jac. Hage.  Mijn vader was toen 13, 14 jaar nog te jong en te klein om mee te mogen spelen, hij moest wachten tot hij 17 jaar oud was.

Jac. Haage, die van 1926 tot 1928 secretaris van de vereniging was, werd voor de jubileumuitgave van 1959 gevraagd een stukje te schrijven over AFC/VVA:

Op een avond in Maart van dit jaar (’59), belde een buurtbewoner bij mij aan, die me na de begroeting een oud fotootje liet zien van een voetbalelftal, waarvan ook ik deel uitmaakte.

Ik herkende dit terstond, want het was het enige elftal in die dagen, die circa 40/42 jaar achter ons liggen.

Zo af en toe werd de foto nog wel met genoegen, maar ook met een tikkeltje weemoed bekeken.

Img831

Zoals uit het kiekje blijkt, speelden we toen onder de naam A.F.C. en er was toen nog van geen aansluiting bij enige bond sprake, terwijl er ook geen reglement bestond.

Er werd zuiver uit liefhebberij wat ‘gevoetbald” of wat er dan voor doorging tegen soortgelijke combinaties uit de omgeving.

Wat het terrein betrof, waarop de voetbalmanupulaties plaatsvonden, daarin was men in die dagen niet kieskeurig; bovendien was verandering van terrein schering en inslag.

Zo werd, om enkele te noemen, gespeeld op een veel te smal en hobbelig terreintje bij het fort Aalsmeer, op het ongelijke terrein bij de watertoren en op het weiland van de heer W.Nieuwkoop, Hoofdweg, Legmeerpolder.

Door al deze terreinmoeilijkheden mag het m.i. toch wel zo worden gesteld, dat het wel zo ongeveer de feitelijke aanleiding is geweest, dat in 1919 officieel de voetbalvereniging ‘"Aalsmeer"’ is opgericht.

Na een 1jarig verblijf in de derde klasse A.V.B. promoveerden we bij keuze naar de 2e klasse.

Het was in die tijd, dat ik door het bedanken van de toenmalige secretaris werd aangezocht die functie te aanvaarden. Het voorzittersschap was toen in handen van de heer D.Jongkind, later als zodanig opgevolgd door de heer A.Heysman, terwijl wijlen de heer G.Haasnoot de penningen beheerde.

Het voetballen voor junioren en aspiranten begon in die tijd aandacht te vragen.

Teneinde verbetering in de kaspositie te brengen werden enige wedstrijden georganiseerd en elftallen samengesteld uit personen, veelal van gewicht, letterlijk en figuurlijk, die nog nooit hadden gevoetbald.

Om enkele ‘leken’en ‘deskundigen’te noemen: Jan Bol Kzn, A.v.d.Boon, D.Groen, J.Hilverda, D.vd.Schilden,Joh.Hofman, Kl. Baarsen, Jaap Mantel, Joris Mantel, Joh.Jongkind Mzn., Joh.C.M.Mensing en ondergetekende Jac. Hage.

He financiele resultaat was bevredigend, maar de afloop voor enkele niet getrainde spelers was minder gunstig…., want ik herrinner me nog, dat de heer Mensing enkele nachten met natte lakens om zijn gezwollen en met bloedadertjes overdekte benen heeft geslapen om weer op de been te komen.

Ik hoop, dat ik U een kleine indruk heb mogen geven van de eerste moeilijke maar toch ook wel leuke schreden op het glibberige voetbalpad van onze vereniging, die gestart in de laagste regionen van de A.V.B., uitgroeide in haar 40 jarig bestaan tot een sportorganisatie van betekenis met meerdere senioren-, junioren- en aspirantenelftallen, goed geoutilleerde velden, solide overdekte tribune en prima kleedlokalen.

Aan het einde van mijn verslag maak ik graag van de gelegenheid gebruik het bestuur te feliciteren met het het 40-jarig bestaan en spreek de wens uit, dat het bestuur in de komende jaren nog vele malen de kampioensvlag in top zal mogen hijsen!

(Aldus) Uw oud-secretaris Jac. Hage

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.