Westeinderplassen Je moet er niet aan denken, dat de Westeinderplassen drooggemalen zouden worden……..maar toch heeft het maar weinig gescheeld!

Een prachtig artikel van Dick Piet in de laatste ‘OUD NUUS’ geeft uitstekend weer, hoe vaak Aalsmeer door het oog van de naald is gekropen.

Hier komen wat jaartallen, dat het er om spande….:

1864 H.P.Eskes doet zijn aanvraag voor droogmaking van de Westeinder Plas.

5 april 1884, na het overlijden van H.P.Eskes, werd aan de erven Eskes de Concessie bij Koninklijk Besluit verleend……..ajakkesbah….! Godzijdank stak DEFENSIE er een stokje voor en werd de concessie in april 1885 weer ingetrokken!

15 april 1886 deed H.C.M. Webbe een poging…..! Hij had van Gedeputeerde Statenvan Noord Holland een subsidie gekregen van 40.000 gulden. Om welke redenen hij er van afzag weet ik niet, maar het feest ging niet door…… alweer godzijdank!

1891 Mr. Stuart kreeg het ook niet voor elkaar. Hij kreeg een ‘voorlopige’ concessie……maar verder kwam er, gelukkig maar weer, niets van….!

1906 ir. A.L.H.Obreen kwam met een nieuwe aanvraag, dat meer kans van slagen leek te hebben. De redder van de Westeinder Plas was dit keer Hoogheemraadschap Rijnland. Drie jaar lang werd er niet meer over de plannen gesproken. Obreen verbrak de stilte met de mededeling, dat zodra de Concessie was verkregen, een speciaal daartoe opgerichte Frans-Belgische maatschappij de drooglegging zou gaan uitvoeren.    Hoera….., de defitieve vergunning werd niet verleend!

1919 90 jaar geleden dus was er opnieuw gevaar….. De heer Korhals Altes werd Concessie verleend….brrrrrrrr  houdt het nog eens op??? Korthals Altes kreeg zijn plannen niet rond en 1922 werd de Concessie weer ingetrokken….!

Kort daarop werde concessie weer verleend aan de Groep Ten Bokkel Huinink.

Nu werd er protest aangetekend door de Vereniging Afdeling Aalsmeer van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde, gesteund door Hoogheemraadschap Rijnland.

De uitspraak van de Kroon, dat Ten Bokkel Huinink aan Rijnland alle kosten van ‘verandering in het uitmalen’ moest gaan betalen, deed voor de Groep de deur dicht! …..DRIEWERF HOERA!

De drooglegging van de Westeinderplas was nu eindelijk na 60 jaar plannen DEFINITIEF VAN DE BAAN!

(aldus Dick Piet in het mooie blad ‘OUD NUUS’)

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.