1967_24_nov_ed_en_alex_orloff_david

24 november 1967

Eddie Mantel en Alex Orloff Davidoff

Waarom deze foto en dit artikel….? Omdat ik een email kreeg uit California van de heer Raymond Renardel de Lavallette, die de naam van Alex op mijn weblog tegenkwam en zeer geinteresseerd in hem bleek.

Ik emailde hem terug met wat informatie.     Zo vertelde ik hem, dat Alex correspondent was voor de fa M&M op het kantoor in de Hortensialaan achter ons woonhuis en later in het nieuwe gebouw (1958) verderop in de Hortensialaan (nr.31/33)

Hij was een byzondere man, buitengewoon intelligent, sprak 8 talen waaronder russisch, wist alles over bloemen en planten, oa de latijnse namen…… ja was absoluut geniaal te noemen. Zo maakte Alex tijdens zijn studie nooit huiswerk en minimaal aantekeningen tijdens de lesuren…. hij lette gewoon goed op, haalde de hoogste cijfers en sloeg klassen over….! Trok graag in zijn vrije tijd de natuur in, ving vlinders met een netje aan een stok. Thuis zat hij altijd te lezen en wat hij las was onmiddelijk in z’n bovenkamer opgeslagen….!

Het verhaal, dat ik de heer uit Californie vertelde, zal niet helemaal juist zijn, omdat ik zeer jong was, toen het mij ter ore kwam…. het gaat als volgt: Eind 19e eeuw leefde er in Rusland een graaf Orloff Davidoff, die neef was van de laatste Russische tsaar Nicolaas II, die jammerlijk aan zijn einde kwam in 1918 met vrouw en 5 kinderen tijdens de Oktoberrevolutie van 1917.

180pxnicholas_ii_of_russia01 Het Russische Tsarenrijk veranderde in de eerste Communistische Staat ter wereld de ‘Sovjet UInie’.

Nu het verhaal van graaf Orloff Davidoff, zoals ik mij dat herinner..De graaf vertoefde vaak en graag in het buitenland, vooral de stad Wenen bezocht hij meerdere malen…! Het zal het jaar 1911 (of 12 of 13) geweest zijn, dat hij een amoureuze verhouding kreeg met een beeldschone ballarina, na haar optreden. Toen ze na geruime  tijd zwanger bleek, nam hij haar mee naar Rusland, waar ze ondergebracht werd op 1 van zijn kastelen.

Of de graaf reeds gehuwd was en op een ander kasteel huisde is mij niet bekend en of hij de ballarina huwde in Rusland weet ik ook niet.

Toen Alex geboren werd, was er voor hem de hollandse gouvernante Dieuwer Germeraad, die hem verzorgde en opvoedde.  Toen de revolutie uitbrak in 1917, vluchtte de graaf naar Parijs en de gouvernante met Alex naar Amsterdam waar hij verder liefdevol door haar opgevoed werd.

In de jaren dertig kwam hij in dienst bij M&M als correspondent…..en heb ik hem van mijn jongste kinderjaren gekend als een buitengewoon sympatieke, vriendelijke en intelligente man.

Enkele dingen, waarvan ik niets wist, heb ik op kunnen tekenen uit de emails van de heer Renardel de lavallette (73), zoals het huwelijk van zijn opa met de gouvernante ca 1951. Hij leerde Alex of gewoon Lex voor de meesten, kennen, die hem de russische eerste editie van Don Quixote liet zien, een prachtige Pen en Inktset uit Rusland en persoonlijke documenten. 

Ook schreef Raymond mij, dat de gravin, de moeder van Alex, aan het Moskou Royal Ballet verbonden was….. wat er op zou wijzen, dat de graaf toch echt met de Ballarina huwde…??!!

Alex Orloff Davidoff heeft zijn vader, naar ik meen in de jaren ’50 (of”60) in Parijs opgezocht, maar het heeft hem weinig opgeleverd (liefde/geld), want hij kwam tamelijk teleurgesteld terug van zijn bezoek….!    (Nogmaals dit verhaal staat bol van onduidelijkheden, maar ivm de emails uit Californie, vond ik het leuk om nog even terug te denken aan deze markante Aalsmeerder!)

Zojuist kreeg ik een reactie van mijn achternicht Margre Vervloed, die Alex goed gekend heeft ivm haar werkzaamheden op het kantoor van M&M. Zij vertelde, dat Alex in 1914 geboren is en dat zijn  vader Graaf Orloff Davidoff dus in 1913 de Ballarina in Wenen had leren kennen.

Op het kantoor van M&M werden de verjaardagen van de medewerkers altijd uitbundig gevierd met gebak of soms ijs of patat en kroketten. Alex was altijd twee maal de klos… op 6 en 19 februari ivm de verschillen van de Nederlandse en Russische kalender. Wat je niet zo gauw achter hem zou zoeken, is dat hij ook boordevol humor zat…. de paperclipsen vlogen vaak door het kantoor en hardwerkende en serieus in het werk verdiepte collega’s werden dan geraakt, onder hilariteit van de anderen….!

Wanneer er niemand jarig was en er toch een slachtoffer gevonden moest worden, die wat lekkers voor de kantoorclub kon gaan halen en betalen…., dan werd er ‘geknobbeld ‘of zoals algemener bekend ‘gebamzaaid! Wanneer er mensen zijn, die niet weten wat dat is…zal ik dat op m’n site uitleggen!

Tijdens belangrijke of gewoon serieuze gesprekken liep het bijna altijd weer uit op lachen…onbedaarlijk lachen, maar daar kunnen mijn broer en de helaas slechts weinig overgebleven medewerkers en medewerksters meer over vertellen.

Alex is in Sint Petersburg geboren en ligt begraven op een begraafplaats in Haarlem.

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Volgende »

 1. Margrxc3xa9 schreef:

  Wat een prachtige foto van u en “Orrie”! Karel en ik spreken nog dagelijks over hem,we waren zxc3xa9xc3xa9r op hem gesteld en willen graag zijn graf bezoeken. Weet u waar in Haarlem hij begraven is? Liefs Margrxc3xa9

 2. Eddie schreef:

  @Margre.Dank voor je email. Ik denk, dat Nico en Lientje dat wel weten..!
  Weet jij wanneer Alex geboren is en wanneer gestorven…?

 3. Margrxc3xa9 schreef:

  Geboren in 1914,hij vierde zijn verjaardag zowel op 6 als op 19 februari vanwege verschillende kalenders Rusland en Nederland. Sterfdatum weet ik niet. Van tante Lientje weet ik juist Haarlem,geen kerkhof bekend.

 4. Margrxc3xa9 schreef:

  Ik ben er zojuist nog achter gekomen dat Orrie is geboren in Sint -Petersburg!

 5. eddie schreef:

  @Margre bedankt voor de info!

 6. dirk mantel schreef:

  hallo
  een heel mooi stuk over davidoff
  ook ik heb deze man gekend kwam wel een bij ons op de kwekerij en ben wel
  eens bij hem thuis op de dijk geweest kon heel mooi vertellen
  dirk

 7. eddie schreef:

  @dirk, bedankt voor je reactie!

 8. Marita schreef:

  Hoi Eddie,ook ik heb met veel belangstelling het stuk over Alex gelezen.We wisten natuurlijk wel,dat hij uit Rusland kwam,maar het hoe en waarom wisten we ook niet.Wat leuk om dat te lezen.Het was een byzondere man met,zoals jij al zei:veel liefde voor de natuur en tegenwoordig zou men zeggen,dat hij hoogbegaafd was.Maar hij had ook een groot gevoel voor humor.Ik heb de verhalen van Jan altijd wel gehoord,maar het was ook altijd lachen bij ons in de winkel,als hij zijn boodschappen kwam doen!Mooi,dat je hem die aandacht even hebt gegeven!

  Groetjes van Marita.

 9. eddie schreef:

  @Marita. Je hebt gelijk…ik heb z’n gevoel voor humor vergeten…ga ik nog even rechtzetten.

 10. Margrxc3xa9 schreef:

  Morgen of overmorgen zult u een brief van mij ontvangen met herinneringen aan Orloff. Ook heb ik een paar foto’s laten kopiexc3xabren die u waarschijnlijk nog nooit gezien heeft. Liefs Margrxc3xa9

 11. eddie schreef:

  @Margre. Heel leuk…bij voorbaat dank!

 12. Margrxc3xa9 schreef:

  Nog eentje dan:febr. 1990 kwamen we Or tegen bij AH en vroegen hoe het met Tilly ging,”die is mooi rustig” sprak Or,”ze is gisteren overleden”. Dat was nou Orrie ten voeten uit!

 13. Dan van Lunsen schreef:

  Als verwant van Dieuwer Germeraad (1877-1956), haar zuster Marianna (1871-1933) is mijn overgrootmoeder, heb ik met veel genoegen uw bijdragen over Aleksé (Alex) Orloff Davidoff gelezen. Ik kan uit overlevering en een enkel document uit de nalatenschap van mijn familie hier nog het volgende aan toevoegen.

  Dieuwer Germeraad werd geboren te Termunten (Gr) op 11 november 1877. Zij overleed te Amsterdam op 14 maart 1956, 78 jaar oud.

  Op 20 Maart 1900 vertrok Dieuwer Germeraad vanuit haar ouderlijk huis aan de Cornelis de Wittstraat 11b te Dordrecht naar Bremen (Duitsland).

  Dieuwer Germeraad vestigde zich op 12 December 1917 te Oudewater ten huize van haar broer Martinus Germeraad, komende van Stockholm. Zij had bij zich een pleegkind, familienaam onbekend, voornaam Aleksé, geboren te Petrograd op 6 Februari 1914. Op 5 November 1918 vertrok zij naar Zwijndrecht (bron: bevolkingsregister en dienstbodenregister Oudewater). Op 26 november 1918 wordt zij ingeschreven op het adres Julianastraat 37 te Zwijndrecht ten huize van haar zuster Marianna Germeraad en haar man Jan Talens (mijn overgrootouders). Op 1 maart 1919 vertrekt zij met Aleksé naar Dordrecht.(G.A.Zw. BR Boek E5 Bladnr.939). Wanneer zij zich in Aalsmeer vestigden is mij niet bekend.

  In een krant van 7 April 1933 was het volgende berichtje opgenomen:

  “Een onderstelde zoon en een Nederlandse Goevernante”.

  “Onze correspondent te Parijs meldt ons: Het gerecht te Parijs moet antwoord geven op de vraag, of Alexis Orlof Davidof de zoon is van graaf Orlof Davidof en de gravin, gewezen toneelspeelster van het keizerlijke theater te Moskou en of hij in de kwaliteit van vader frs.150.000 schuldig is aan een Nederlandse goevernante, wier naam Germeraad opgegeven wordt, aan wie het kind drie jaar oud, in 1917 werd toevertrouwd, vlak vóór de revolutie tegen de storting van een maandelijksche rente van 150 gulden, die tot December 1918 regelmatig werd uitbetaald. Het kind schijnt ondergeschoven te zijn”.

  Nb. Volgens overlevering heeft Dieuwer Germeraad n.a.v. deze rechtszaak een niet onaanzienlijk bedrag mogen ontvangen.

  In een andere krant, de “Telegraaf” van 8 november 1975, valt te lezen:

  “Met graaf Orloff tussen de bloemen”.

  “Sigarettenkoning Alex Orlow heeft het geld, maar ik heb de titel”, vertelde mij gisteren de roodharige graaf Alexsei Orloff Davidoff, die in het Kremlin gedoopt is.
  Ik ontmoette hem gistermorgen op de Nationale Bloemenvaktentoonstelling in Aalsmeer, waar de schitterende bloemstukken getoond werden.
  Iedereen in Aalsmeer kent de Russische graaf onder de roepnaam Alexsei en hij praat ook met een licht tuindersaccent van de streek. Het is niet aan hem te horen, dat zijn peettante de tsarina was en zijn vader tot de rijkste families van Rusland hoorde.
  “Ik lees ook maar uit de geschiedenisboekjes dat mijn familie tot de dertien rijkste families van Oost Europa heeft gehoord. Ik heb het geld niet en het zegt me dus weinig”, zegt graaft Alexsei.
  Hij werkt voor een bloemen en plantenexportbedrijf en brengt onder zijn eigen naam zaden over de hele wereld.
  Als drie jaar oud baasje kwam hij met zijn Friese kindermeisje Dieuwer Germeraad via Zweden uit Rusland met zeven hutkoffers naar ons land.
  Zijn kindermeisje genoot enige recommandatie en werkte voor vele grote families, zoals prinses van Reuss (in Silzezië), totdat de kindertjes zo groot waren geworden, dat zij het veld moest ruimen voor een echte gouvernante.
  Toen de revolutie dreigde in Rusland vroegen de ouders van het graafje of het kindermeisje hun zoontje naar het neutrale Holland wilde meenemen.
  Er werd uit Rusland nog regelmatig geld overgemaakt totdat het niet meer kon. De revolutie had gezegevierd en Alexsei heeft zijn ouders en de rest van de familie nooit meer terug gezien.
  “Misschien leven zij nog ergens in de Sovjet Unie als tienderangsburgers”, zegt hij, “het valt vandaag de dag niet mee in Rusland als je zo’n beroemde naam draagt, dan ben je al met schuld geboren”.
  Zijn kindermeisje heeft hem verder als pleegkind verzorgd en ging als huishoudster bij families werken.

  Hoe Dieuwer Germeraad, die zich zelf Joek noemde, zich in deze hoge kringen van de Europese adel wist te begeven is helaas niet bekend. Zij zou zelfs bij de Duitse keizerlijke familie als kindermeisje gewerkt hebben waarvan nog een tweetal ansichtkaarten in mijn familie bewaard zijn gebleven.

  Zij is op hoge (73 jarige) leeftijd nog getrouwd te Amsterdam op 28 november 1950 met Jan Renardel de Lavalette (78 jaar oud), geboren te Amsterdam op 2 januari 1872, overleden aldaar op 23 januari 1953, 81 jaar oud, zoon van Paul Renardel de Lavalette en Maria Oostvoorn.

  Jan Renardel de Lavalette was eerder gehuwd te Amsterdam op 8 Juni 1898, met Johanna Alijda Wilhelmina Elisabeth Bennewits, geb. Amsterdam 8 Februari 1874, overleden Amsterdam 14 November 1949. Het kan niet anders of de in uw bijdrage genoemde Raymond Renardel de Lavallette is een nazaat uit dit huwelijk.

  De genoemde graaf Alex (de vader van Alex Orloff Davidoff) is nooit naar Parijs gevlucht maar als gevolg van de Russische revolutie (samen met zijn vrouw de ballerina) om het leven gekomen. Naar het lijkt omstreeks december 1918 want daarna stopten de maandelijkse toelagen aan Dieuwer Germeraad die het jonge graafje naar Nederland had gesmokkeld.

  Het was dan ook niet zijn vader die Alex Orloff Davidoff in de jaren vijftig of zestig in Parijs bezocht maar, reeds voor en ook tijdens de Russische revolutie, in Parijs gevestigde familieleden en verwanten. In dit geval de Davidoff’s (ook wel Davydoff) die een sigaren- en sigarettenimperium en het patent op de Cubaanse tabak bezaten/bezitten. Eén van hun beste klanten was Winston Churchill.

  Zoals blijkt uit de bevolkingsregisters was Dieuwer Germeraad met het jonge graafje niet naar Amsterdam gevlucht maar in aanvang naar haar broer Martinus Germeraad (1874-1929) en diens vrouw Maaike Vermeer (1883-1960) te Oudewater. Drie weken later vestigden zij zich bij mijn overgrootouders te Zwijndrecht.

  Alex Orloff Davidoff was een rechtstreekse nazaat van Tsarina Catharina de Grote en zijn peettante was Alexandra Fjodorovna (1872-1917), een kleindochter van Koningin Victoria van Engeland en als vrouw van Tsaar Nicolaas II Keizerin-gemalin van Rusland. Het mag duidelijk zijn dat Alex Orloff Davidoff van origine niet tot de minste Russische adel behoorde.

  Ik zou graag in contact komen met nazaten van Graaf Alex Orloff Davidoff en de heer Raymond Renardel de Lavallette. Verder ben ik benieuwd of iemand het graf van Graaf Alex Orloff Davidoff (in Haarlem?) nog heeft weten te traceren.

  • mantelpower schreef:

   Geachte heer Dan van Lunsen
   Mijn welgemeende excuses voor dit late antwoord. Wegens problemen met mijn computer raakte ik achter met reacties lezen en beantwoorden. Het is een enorm interessante reactie en er wordt me nu heel veel duidelijk over onze medewerker Alex in ons bloemenexport bedrijf M&M…(1931-1990)! Heel hartelijk dank!

   • Dan van Lunsen schreef:

    Geachte heer Mantel,
    Dank voor uw reactie. Ik heb inmiddels contact met Ray Renardel de Lavalette waarvoor mijn dank. Wanneer is Alex Orloff Davidoff overigens overleden?

 14. mantelpower schreef:

  De juiste datum weet ik helaas niet, maar zal het m’n achternicht Margre vragen.
  Zij had een speciale band met de Graaf en werkte met hem bij M&M

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.