Img_0940In m’n vorige artikel had ik het over ‘knobbelen’…

Nu zullen de meesten wel weten, wat dat is, maar voor de enkele, die dat nog niet weet, komt hier de simpele uitleg….!

Je kan het doen vanaf je 6e jaar tot aan je dood.

’t wordt in de kroeg gedaan of op kantoor en dan gaat het erom, dat wanneer je de verliezer bent, dan ben je de klos en geef je een rondje of wanneer het op een kantoor plaats vindt, dan je zal in de beurs moeten tasten om wat lekkers te gaan halen….. Op schoolpleinen of op verjaardagspartijen gaat het meestal alleen maar om de lol!

Stel je bent met 6 personen ( met meer of minder kan natuurlijk ook). Ok, je bent met 6 man en in de linker hand heb je 3 paperclipsen ( of muntjes of wat dan ook, als het maar klein is).

Je gaat met je handen onder het bureau, in ieder geval je zorgt dat de anderen het niet ziet….. en brengt niets of 1 of 2 of 3 paperclipsen over naar de rechterhand.

Wanneer iedereen dat gedaan heeft, wordt de rechterhand met of zonder inhoud vooruit gestoken.

Met de klok mee wordt er naar het totaal geraden…. Bijv., je zegt 11, de volgende 13, etc.etc. er mag nooit een zelfde aantal gezegd worden…. de handen worden geopend en er wordt geteld en het totaal blijkt 12 te zijn. Degene, die dat geraden heeft, heeft die keer gewonnen en hoeft niet meer mee te spelen. Het kan ook zijn, dat het juiste aantal 1 of meerdere keren niet geraden wordt, dan wordt er steeds weer gespeeld, totdat er weer 1 de gelukkige is en niet opdraait om bijv. 6 pilsjes te bestellen en daarvoor te betalen….!

Het spel gaat zo lang door tot de laatste 2…. en dan is het echt spannend! Probeer je tegenstander te doorgronden….! Heeft hij niets in z’n hand…???  Gevaarlijk is bijvoorbeeld, om 6 te zeggen… dan wordt het een eitje voor je tegenspeler, wanneer die 0, 1 of 2 in zijn handen heeft. Hij weet namelijk, dat jij dan 3 in je handen hebt…. telt z’n eigen aantal daarbij op…. en is de winnaar en z’n tegenspeler de klos!

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Volgende »

 1. Margrxe9 schreef:

  Wat een prachtige foto van u en “Orrie”! Karel en ik spreken nog dagelijks over hem,we waren zéér op hem gesteld en willen graag zijn graf bezoeken. Weet u waar in Haarlem hij begraven is? Liefs Margré

 2. Eddie schreef:

  @Margre.Dank voor je email. Ik denk, dat Nico en Lientje dat wel weten..!
  Weet jij wanneer Alex geboren is en wanneer gestorven…?

 3. Margrxe9 schreef:

  Geboren in 1914,hij vierde zijn verjaardag zowel op 6 als op 19 februari vanwege verschillende kalenders Rusland en Nederland. Sterfdatum weet ik niet. Van tante Lientje weet ik juist Haarlem,geen kerkhof bekend.

 4. Margrxe9 schreef:

  Ik ben er zojuist nog achter gekomen dat Orrie is geboren in Sint -Petersburg!

 5. eddie schreef:

  @Margre bedankt voor de info!

 6. dirk mantel schreef:

  hallo
  een heel mooi stuk over davidoff
  ook ik heb deze man gekend kwam wel een bij ons op de kwekerij en ben wel
  eens bij hem thuis op de dijk geweest kon heel mooi vertellen
  dirk

 7. eddie schreef:

  @dirk, bedankt voor je reactie!

 8. Marita schreef:

  Hoi Eddie,ook ik heb met veel belangstelling het stuk over Alex gelezen.We wisten natuurlijk wel,dat hij uit Rusland kwam,maar het hoe en waarom wisten we ook niet.Wat leuk om dat te lezen.Het was een byzondere man met,zoals jij al zei:veel liefde voor de natuur en tegenwoordig zou men zeggen,dat hij hoogbegaafd was.Maar hij had ook een groot gevoel voor humor.Ik heb de verhalen van Jan altijd wel gehoord,maar het was ook altijd lachen bij ons in de winkel,als hij zijn boodschappen kwam doen!Mooi,dat je hem die aandacht even hebt gegeven!

  Groetjes van Marita.

 9. eddie schreef:

  @Marita. Je hebt gelijk…ik heb z’n gevoel voor humor vergeten…ga ik nog even rechtzetten.

 10. Margrxe9 schreef:

  Morgen of overmorgen zult u een brief van mij ontvangen met herinneringen aan Orloff. Ook heb ik een paar foto’s laten kopieëren die u waarschijnlijk nog nooit gezien heeft. Liefs Margré

 11. eddie schreef:

  @Margre. Heel leuk…bij voorbaat dank!

 12. Margrxe9 schreef:

  Nog eentje dan:febr. 1990 kwamen we Or tegen bij AH en vroegen hoe het met Tilly ging,”die is mooi rustig” sprak Or,”ze is gisteren overleden”. Dat was nou Orrie ten voeten uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.