Dit artikel is slechts interessant voor de nakomelingen van Neeltje Koomen. Ze leefde van 16 maart 1852 tot 19 maart 1928

Ongeveer 50jaar na haar dood op 15 april 1978 hielden de 'Stoppies' een reunie in "'t Anker in Aalsmeer.

Neeltje huwde op 23jarige leeftijd onze overgrootvader Jacob Spaargaren, 29jaar oud. Hij was visser van beroep. Het eenvoudige huisje stond op de Uiterweg, aan de linkerkant dichtbij wat nu 'De Zotte Wilg" heet.

Jacob viste op de Westeinderplassen, want het Haarlemmermeer was reeds een 35 jaar eerder drooggemalen…!  Op 12 februari 1888 verdronk Albert bij stormachtig weer op de poel….en liet Neeltje op 35jarige leeftijd achter met 5 kinderen, 4 jongens, 1 meisje in de leeftijd van 1 tot 11 jaar.

Het was voor Neeltje geen eenvoudige zaak om rond te komen met 5 hongerige kinderen…. en ze besloot voor de kwekers en visserfamilies op de Uiterweg kousen te gaan stoppen, om zodoende wat centjes bij elkaar te krijgen…. maar het bleef wel armoe troef!

Ze kreeg al gauw de bijnaam "Stoppie" ivm met het stopwerk, wat ze verrichtte…. en haar kinderen ook.

Albert van 11 jaar was de oudste van de kinderen en was een geweldige steun voor zijn moeder. Hij werd onze opa…. opa Stop, seringenkweker, tegenover Topsvoort.

Vanmorgen kreeg ik een brief van mijn achternicht Margre Vervloed (ook een afstammeling van Neeltje Koomen)

In de brief had ze de foto's ingesloten van de Reunie van 15 april 1978 in het Anker. De foto's zijn copies van copies en de kwaliteit is dus niet te best, maar waarschijnlijk voor de "Stoppies' toch leuk en interessant genoeg om ze te bekijken.

Niet iedereen was op de reunie aanwezig… sommigen hadden andere belangrijke dingen te doen, waren met vakantie of hadden gewoon geen zin om te komen…!

Daan Offerman had op het smurfenlied een leuke tekst gemaakt, die volmondig door de aanwezigen werd meegezongen:

Img286 
Img287-1
 
1) Daan Offerman (zoon van Daan sr en tante Neel) met zijn familie

2) Van de familie Toon van Bommel, was niemand aanwezig)

Img288 
3) Tante Ko midden onder, gehuwd met Jo Hofman, midden boven! Links naast Oom Jo Hofman staat zoon Albert Hofman van de Vrolijke Vrijbuiters.

Img289 
4) De familie van tante Geert (midden onder). Rechts dochter Dini, schoondochter Nanny links en Schoonzoon Bab Vervloed boven. Ab Carels moest ergens met de Aviola's optreden in het land…!

Img290 
5) De familie van wijlen oom Jaap Spaargaren. In het midden onder Cobi Berghoef-Spaargaren, linksboven haar echtgenoot Kees Berghoef, rechts Albert (Korak) Spaargaren een broer van Cobi, onder de kleinkinderen. De tweeling Kees en Jaap, broers van Cobi ontbreken.

Img291 
6) De grote familie van Oom Freek…Boven van links naar rechts Peter Lanser, Jan Baardse, oom Freek, Co Lascaris, Isidore Aslander. Beneden van links naar rechts Els Lanser, Hanny Baardse, tante Mia, Roos en de dochter van Roos, Diana

Img292 

7) De zoons van tante Sientje (Hazina) en Jaap Mantel, boven Nico en Eddie, onder Lientje en Kiki

Img293 
8) De grote familie van Oom Ab en tante Aaf

Img294 
9) Herman, zoon van oom Jan Spaargaren en tante Riek met familie

Img295 
10) De familie van Tante Matje Tuning-Spaargaren . Links zittend dochter Krijna, nu Groeneveld-Tuning, rechts Ingrid. Boven Pierre en vader Wim Tuning. Zowel oom Wim als tante Matje zouden in het jaar na de reuni  (1979) overlijden.

11)Img296
11) De fami
lie van oom Wim en tante Corrie

Img298 
Dini, Pierre, tante ko, tante Geert en oom Wim

Img297 
12 uur 's nachts kreeg tante Ko, bekend in de familie als lid van de blauwe knoop en haar 'Esperanto' een prachtig boeket door Herman Spaargaren aangeboden…. ze was 78 jaar geworden!

Nogmaals excuses voor de kwaliteit van de foto's, maar het zijn copies van copies… en dan krijg je dat!

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Volgende »

 1. Edward schreef:

  Vraag is natuurlijk wanneer je geen stop meer bent… Jij wel blijkbaar, maar jouw zoons zijn die nu ook stoppies?

 2. eddie schreef:

  Edward…jullie hoeven geen stoppie meer te zijn hoor als je dat niet wilt…! Maar ja, je overgrootvader, Albert Spaargaren, was een xc2xb4Stoppiexc2xb4van het eerste uur..! Maar dan vraag ik me af..hoe zit dat met zxc2xb4n twee broers en zuster en hun nakomelingen…, dat zijn toch ook xc2xb4Stoppiesxc2xb4…

 3. Margrxc3xa9 schreef:

  Ik denk dat je alleen voor de “titel” in aanmerking komt als je zelf Spaargaren heet. Voor de vrouwelijke leden van de familie komt het ook niet zo vaak voor geloof ik. Zijn er nu nog vrouwen die stop genoemd worden?

 4. J van Vuren schreef:

  Beste Eddy,
  Ik heb een foto van diezelfde dag in 1945.Als je dat wil kan ik die oversturen.Kijk altijd met plezier naar je website.Groeten Jo van Vuren Kniep.

 5. eddie schreef:

  Beste Jo Stuur de foto maar hoor…! Ik heb eerder de foto van een groep met mxc2xb4n broer en ik geplaatst en onlangs van een iets oudere groep van Dick Langezaal. Of het leuk is om een derde te plaatsen, daar kan ik nu nog niets over zeggen…!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.