Gertrud_leistikow Ik ontving een email van Jacobien de Boer, die bezig is met de biografie van de danseres Gertrud Leistikow, die ongeveer van 1918 tot 1925 in Aalsmeer heeft gewoond.

B00000002247

Jacobien zou graag iets meer te weten komen van een zekere Fe van G……? En over de echtgenoot van Gertrud, P.Jongman. Ze woonden toen op Oosteinde 223, dat had ik voor haar gevonden in het Aalsmeerse adressenboek van 1925.

Jacobien de Boer ging graag akkoord met de plaatsing van dit artikel en stond toe de 2 emails, die ik van haar mocht ontvangen, op m’n site te zetten…in de hoop wat info van oude Aalsmeerders te ontvangen..!

Img341

Foto van helaas slechte kwaliteit

Het huis van Piet Jongman

Oosteinde 223

Img339

Eerste email van Jacobien de Boer

Img340

2e email van Jacobien de Boer

Img342 Nog een foto van het huis van Piet Jongman

Oosteinde 223

Als iemand iets te melden heeft over de heren Piet Jongman en Fe de G.(?)….heel graag, met dank van Jacobien de Boer.

Huis_jongman

Vanmorgen op zondag13 dec. ben ik even een foto gaan maken van Oosteinderweg 276 (vroeger rond 1920 Oosteinde 223)

Volgens Theodore van Houten is het ongewijzigd sinds 1920 en goed nieuws voor Jacobien de Boer, die een biografie maakt over Gertud Leistikow.

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Volgende »

 1. Sina schreef:

  Hola Eddie,
  wat een eer dat je de fotos geplaatst hebt.binnenkort zal ik je een paar fotos van de natuur hier vlak bij ons en dan ook van mijzelf en vergelijk dan maar eens
  Rita Rey en Sara Vaughan en nog wel meer zangeressen waren mijn favorieten.
  Van Ella heb ik een handtekening,ooit op schiphol gekregen,zoals ook van velen anderen.Die mail ik wel eens een volgende keer.
  Indien er reacties zijn die naar mijn E-mail adres vragen.b.v.van de muziekanten of van Aalsmeerders,die o.a. op de spaanse lessen kwamen die ik gaf in Mijdrechr,Aalsmeer en Hoofddorp,hoor ik het wel van je.
  Hartelijke groeten Sina en Pedro.

 2. Theodore van Houten schreef:

  Leistikow en Jongman woonden in het huis dat tegenwoordig geregistreerd staat als Oosteinderweg 276. Curieus genoeg is deze woning nog vrijwel ongewijzigd sinds 1920. De schoorsteen heeft plaatsgemaakt voor een CV-pijpje. De kas achter het huis is reeds decennia geleden verdwenen. Leistikow zal in Amsterdam lesgegeven hebben en kon door de kassen heen natuurlijk makkelijk het station Aalsmeer Oost (Aalsmeerderweg) belopen.
  Zij wordt driemaal genoemd in Jan van der Vegts biografie van Roland Holst, die evenals Leistikow vertoefde in de beroemde commune van Ascona (CH), waar ook de Amsterdamse pianist-componist Leo Kok (1893-1992) wiens werk en carrixc3xa8re ik bestudeerd heb (zie Van der Vegt) en Carl-Maria Remarque woonden (Remarque en Kok waren bevriende buren). Kok trad als pianist op in Buchenwald, waar hij als politieke gevangene verbleef. Hier schijnt men hem zo te hebben mishandeld, dat pianospelen op niveau hem voortaan onmogelijk was. In Ascona dreef Leo Kok een boekhandel / antiquariaat en boekbinderij. Interessant is ook, dat Kok dansers begeleidde, zoals Uday Shankar (mogelijk weet diens 20-jaar jongere broer, de sitarspeler en componist Dr. Ravi Shankar [Londen] hier meer over). Onder degenen die de commune van Ascona nog hebben meegemaakt is de Frans-Amerikaanse sociologe en kunstenaar Jacqueline Kiang (*1929), woonachtig in Parijs. Ook in Nederland is nog een enkeling in leven, die dit fenomeen, waarover betrekkelijk veel gepubliceerd is, persoonlijk heeft meegemaakt. Bij mijn weten is er in Aalsmeer nog maar xc3xa9xc3xa9n persoon die zich Leistikow mogelijk zou kunnen herinneren, een 100-jarige dame uit een zeer bekende Aalsmeerse muzikale familie, die niet zo ver uit de buurt van Leistikow woonde. Over de familie Jongman weet Lucy van Dael mogelijk meer (daar zij nauw bevriend was met de uitgeefster Cox Knuf-Jongman). Cox Jongmans vader was een Amsterdamse socialist. De pianist Marcel Worms weet veel over pianist-componist Leo Kok.

  Mogelijk heeft u iets aan deze informatie.

  Lit.: VEGT, Jan van der – A. Roland Holst, biografie; de Prom, Baarn, 2000; ISBN 90 6801 345 9 / pp: 189, 603, 640 (Leistikow) / 282, 284, 354, 467, 690, 693 (Kok)

  Theodore van Houten
  Oosteinderweg 366
  1432 BG Aalsmeer
  theodore@kabelfoon.nl
  06-50504819

 3. eddie schreef:

  @Theodore van Houten. Hartelijk dank voor Uw reactie…Ik ga dit bericht onmiddelijk doorgeven…! De schrijfster J.de Boer zal verguld zijn van zoveel belangrijke informatie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.