Img495

Gegevens over de Aalsmeerse familie van Zijverden lopen terug tot ca 1530, toen de naam nog Zijverts was..!

Ik kwam dit portret van Heiltje tegen in m’n archief en het intrigeerde me, dat ze drie maal gehuwd was…iets wat meer bij mannen in die tijd voorkwam, omdat de echtgenote nog al eens kwam te overlijden bij het baren van een kind.

Ze huwde eerst op 31 mei 1818 Cornelis Bij, boomkweker (15-12-1799-30-12-1818)

Daarna op 23-7-1820 met Willem Noorderhout, notaris, (23-11-1788  –  3-3-1830)

En op 11 mei 1848 trouwde ze met Kornelis Met, onderwijzer (die stierf op 10 nov.1851)

Heiltje was het 6e kind van de burgermeerster van Aalsmeer Jacob van Zijverden, die als een streng bestuurder bekend stond in Aalsmeer.

De burgervader wist oa te voorkomen, dat de Fransen Aalsmeer leeg roofden, wat in andere gemeenten wel is gebeurd…..!  Vader Jacob bestrafte ook lichte vergrijpen, zoals oa bedelarij, dronkenschap,etc.

Zo werd een dader, een bedelaar, opgesloten in de toren van onze kerk, ter hoogte van de luigaten…zijn naam was D. van Lichten en was een goede zanger met een welluidende stem. Zijn stem galmde door het luigat van de toren over een groot gedeelte van Aalsmeer….Psalm 6, vers 1

Burgermeester van Zijverden, die in zijn werkkamer op het Raadhuis zat, liet de man toen maar heel snel los….!

Burgermeester van Zijverden was een echte patriot, een vriend van het vaderland en beoefende zijn ambt uit van 1795 tot 1813. En nog lang daarna als Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

Toen na de slag bij Waterloo  in 1813 verschillende plaatsen zich onttrokken aan de overheersing van de fransen en overal de oranjevlaggen wapperden, verzette zich van Zijverden hier tegen….!

Maarten Alderden, voerde een groep Aalsmeerders aan om burgermeester van Zijverden op het Raadhuis te dwingen de Oranje Vlag op de toren te plaatsen….!  (tot zover dit stukje Aalsmeerse geschiedenis)

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.