Op 19 juni 2008 schreef ik reeds een stukje over een bijzondere inwoonster van Aalsmeer, Toos van der Weele….dat zou U dus eventueel op kunnen zoeken. Nu werd het weer eens tijd om nog  eens wat over haar op m'n website te zetten. Ik kreeg nl. post van haar, om mij met m'n verjaardag te feliciteren….!

Er stond zoveel interessante dingen in de 2 brieven, dat ik het gisteren noodzakelijk vond om de bijna 87jarige, in 1954 uit Indonesie geemigreerde vrouw, te bezoeken. Ik kondigde m'n komst telefonisch aan en werd allerhartelijkst door haar ontvangen in haar huis in de Freesialaan…..!

Toos ken ik vanaf 1964, toen ze vanaf dat jaar een zeer bekend gezicht werd op de tennisbanen van All Out Aalsmeer. Ze was een knappe, enthousiaste 40jarige vrouw, die oa empire was bij mijn poging om kampioen tennis van Aalsmeer te worden in de finalepartij tegen de zo goed als onoverwinnelijke piloot Henk Amorisson…..! Ik verloor de partij jammerlijk, na met 4 tegen 2 voorgestaan te hebben, in de derde set.

Toos werd tijdens de partij van de stoel gehaald, wist ze me te vertellen…… iets wat ik me helemaal niet meer kon herinneren. Dit was de eerste kennismaking met Toos van der Weele, die de daarop volgende jaren tot aan het eind van de vorige eeuw steevast tijdens onze competitiewedstrijden op de bank zat en ons aanvuurde….!

Ze had uit haar eerste huwelijk 2 dochters, Hilly en Joyce en kreeg van van haar tweede echtgenoot, van der Weele, 4 dochters en 2 zoons, Linda, Bob, Victor, Dorry, Xandra (Sandra) en Irmgard (Ira)….prachtige kinderen, netjes opgevoed, altijd goed gekleed, sportief en allemaal intelligent…..!

Toen van der Weele, die werkzaam was bij Fokker, veel te jong stierf, stond Toos er alleen voor met haar jonge gezin, waarvan de oudste, Hilly, niet meer thuis was. Op haar 49ste ging Toos bij Fokker werken en werkte zich spoedig op tot prive sectretaresse van de direkteur. Ze verdiende goed haar geld en was een belangrijke schakel bij Fokker. Ook toen Frans Swarttouw in 1978 President-direkteur werd, moest ze vaak bij deze hoogste baas opdraven, om hem van advies te dienen….!  Ze was enorm goed van de tongriem gesneden en kon op een vlotte, positieve manier mensen motieveren.  Van wie had Toos die inspirerende vlotte babbel en intelligentie toch….??   Daar komt U zo achter!

Met 2 dochters van Toos heb ik in een competitieteam gezeten, eerst met Linda en later met Ira heel gezellig en met zoon Bob, die piloot in Libie was, tot een week geleden, heb ik ook enkele jaren in een fantastisch herenteam gespeeld. Bob had de mooiste service van de club….daar kon niemand hem in evenaren.

Toos heeft ong. een kwarteeuw de Toss voor All Out  op de woensdagmorgen geleid tot slechts een jaar geleden…! Bravo wat een energie heeft die kleine dappere en intelligente vrouw! Ze is ook nog geruime tijd adviseuze van Jan Peter Balkenende, vertelde Toos, totdat de Vries de taak van adviseur overnam. Van de 16 brieven, die ze Jan Peter schreef, kreeg ze er 14 beantwoord terug.

Na m'n gesprek vandaag, gaf Toos me carte blanche en groen licht om te schrijven en af te beelden wat ik wilde….. ze kent me tenslotte zo'n 45 jaar!

Img102 
Toos Staempfli, tweede van rechts, dochter van Karel Joseph Staempfli, de zoon van de President van Zwitserland, Jakob Staempfli.

Karel Joseph Staempfli, was eerst met een zwitserse getrouwd geweest en na haar dood is hij op 60 of 70 jarige leeftijd gehuwd met de moeder van Toos, hier op de foto. Toos en links haar broer zijn kinderen van Karel Joseph. Later toen Karel stierf huwde de Indonesische opnieuw, nu met een spanjaard, waarvan de twee kleinste kinderen zijn.

Img105 
Toos stuurde mij deze foto, die in Bern Zwitserland van haar voor het Parlementsgebouw is genomen…ze was op zoek naar haar roots!

Hier huisde en regeerde haar opa Jakop Staempfli, zie de Wikipedia hieronder:

Img111 

De zoon van Jakob, Karel Joseph, werd in 1854 geboren, zo vertelde Toos mij. Precies een eeuw later in 1954 arriveerde Cato, zoals haar echte naam was, omgevormd tot Toos, in Nederland.

Toos heeft een prachtig handschrift en dat voor een 87 jarige:

 

Img106 
Ik laat het bij deze brief, maar de tweede bevatte ook veel interessante gegevens…. Toos vond het best, dat ik de brief zou plaatsen, evenals foto's van haar kinderen:

Img109 
Drie mooie dochters van Toos en wijlen haar echtgenoot van der Weele: van links naar rechts Ira, Xandra en Linda.

Img108 
Bob van der Weele, Zoon van Toos met zijn schitterende echtgenote.  Met Bob heb ik dus in een All-Out-competitieteam gespeeld jaren '90. Tot enkele weken geleden was Bob werkzaam als piloot in Libie. Hoop voor hem, dat hij weer spoedig aan de slag kan!

Img110 
Ik eindig deze story met een prachtige foto van de lieve Dorry, die ook nog een tijdje buurvrouw van mijn zoon Edward en schoondochter Anna-Maria was.

 

 

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Volgende »

 1. Margrxe9 schreef:

  Hartelijk gefeliciteerd met uw verjaardag en een fijne dag toegewenst.

 2. Margot schreef:

  Hallo Eddie,

  Ik ben Margot de vrouw van Victor van der Weele en heb met veel belangstelling het verhaal over mijn Schoonmoeder Toos gelezen.
  Even wat rechtzetten, Toos had 2 dochters uit haar eerste huwelijk, Hilly en Joyce.
  Wijlen mijn schoonvader werkte niet bij de Nuon, maar ook bij Fokker.
  Inderdaad, voor de oorlog in Indonesie heeft hii bij de ANIEM gewerkt, voorloper van Nuon.
  Waarschijnlijk was het niet belangrijk voor mijn schoonmoeder Toos om te vertellen, maar
  Victor heeft 12 jaren gevaren op de grote vaart bij de Nedlloyd over de hele wereld, mij ontmoet en zijn in 1988 in Santiago de Chile getrouwd en daarom waarschijnlijk uit beeld geraakt.
  Voor meer dan 20 Jaar nu werkt Victor nog steeds over de hele wereld in zijn functie als ISO 9001 Lead Auditor.
  Ik zou je zeker aanraden om in ieder geval over de twee dochters van mijn Schoonmoeder
  uit haar eerste huwelijk en waar wijlen mijn schoonvader heeft gewerkt bij terugkomst in Nederland,zijnde Fokker, te corrigeren.
  Victor en ik hebben drie dochters gekregen die nu 16, 18 en 20 jaar oud zijn

  Gr.
  Margot de Lourdes van der Weele-Caballero Huerta

 3. eddie schreef:

  Beste Margot, bedankt voor je reactie en voor het rechtzetten enkele foutjes!
  Doe Victor de groeten van me….ook met hem heb ik wel eens getennist, alhoewel niet in competieverband.

 4. eddie schreef:

  Nogmaals Margot…ik bemerk foutjes in mxc2xb4n eigen reactie….rechtzetten xc2xb4vanxc2xb4enkele foutjes….en competitieverband….. laten we het maar op de ouderdom houden en de gehaastheid om op reacties te reageren!
  Sorry…!

 5. Da fragt man sich beim groben Durchlesen ja schon, ob man nicht irgendwie auf den Kopf gefallen war. Danke fxc3xbcr eure Berichte

 6. Blanchefort schreef:

  Hoe is het ooit afgelopen met die oogaandoening van Dorrie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.