Op 21 mei 1863 trouwt onze overgrootvader Jan Mantel, zoon van Jacob Mantel, de broodbakker van Bovenkarspel (1810-1892) West Friesland met de op 16 december 1832 in Ouddorp op Goeree Overflakkee ( zie kaart) geboren Maatje Tanis, in de pas ingepolderde Haarlemmermeer.

Hoe kwam Maatje in de Haarlemmermeer verzeild….? Hoe en wanneer kwam ze in aanraking met onze overgrootvader, die reeds voor de inpoldering van het grote Haarlemmermeer, uit West Friesland migreerde naar Wilnis, zo ben ik op het raadhuis van Hoofddorp, te weten gekomen.

Stel, dat Jan een jaar of 16/17 was, dan heeft hij zowel geholpen bij de inpoldering en is daarna aan de slag gegaan als boer of meer waarschijnlijk, als boerenknecht….! In ieder geval staat vast, dat hij op 28 jarige leeftijd de 30 jarige Maatje uit Ouddorp huwt in 1863.

In Hoofddorp ben ik iets , maar eigenlijk veel te weinig, te weten gekomen over Jan Mantel.
Op 3 locaties in de Haarlemmermeer heeft Jan gewoond en gewerkt….dat heb ik op de kaart uit 1863 oranje aangegeven:


Een recenter kaartje met een iets grotere Westeinder Plas, zoals U ziet.
Z’n eerste locatie was net onder Hoofddorp, daarna meer naar het oosten, richting waar nu Schiphol z’n start en landingsbanen heeft. 1 van zijn kinderen, was onze opa Klaas en die zal dan hoogstwaarschijnlijk op de 1 na laatste of laatste locatie geboren zijn….! Als er iemand is, die meer weet en mij kan verbeteren, laat hij dan aub reageren….!

Na het huwen in 1863, zijn er veel families aan de Mantels gekoppeld, zowel aan de mannelijke als vrouwelijke Mantels….ik noem enkele families, die ergens een link hebben met mijn overgrootvader Jan Mantel uit West Friesland…..om een paar te noemen; Middelkoop, Kniep, Terlouw, Maarse. van Zijverden,van Andel, Kranenburg, Hoekwater, van Bentum, Spaargaren, Berkouwer, Booij, Sparnaaij en Bol….echter teveel om op te noemen.

Misschien is er iemand, bijvoorbeeld in Bovenkarspel, Haringkarspel, Andijk of ergens anders in West Friesland, die iets kan vertellen over Jan, de zoon van de bakker van Bovenkarspel (rond 1850) die de grote stap nam om op jonge leeftijd naar de Haarlemmermeer af te reizen en z’n toekomst tegemoet ging
en een hedendaagse grote clan Mantels heeft opgeleverd in de Haarlemmermeer en Aalsmeer en omstreken….!

Waar ik naar zoek is hetvolgende:
Een foto van Jan, van Maatje en kinderen, die moet er zijn….hij stierf pas in 1917.
Wanneer kwam hij in Wilnis aan en hoe lang heeft hij daar gewoond en waar?!
En gewoon, wat heeft hij uitgevoerd….? Reeds betrokken bij het droogmalen, etc.!
Bij voorbaat dank voor info…!

Eind 1836/ begin 1837 besloot Koning Willem I, het opjagen van het water tot aan de poorten van Leiden en Amsterdam, tot stilstand te brengen.Hij gaf orders tot het graven van de Ringvaart…! De bedijkening vond plaats tussen 1840 en 1848

De ringdijk van 59 en een halve kilometer met de hoogte van 70cm tot 1meter70 hoog was klaar.
Op 1 juli 1852 was de Haarlemmermeer droog door volledig met stoomkracht gerealiseerd….en de ontginning kon beginnen.
De droogmaking had 14 en een half miljoen gulden gekost en de ontginning 8 miljoen…veel geld in die tijd!
Het verschil, 6 en een half miljoen gulden werd door grondbelasting opgeleverd.
Rijke mensen uit de grote steden, zoals Amsterdam, kochten kavels in de Haarlemmermeer en zetten een boerenbedrijf op..!

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Volgende »

  1. Mijn grootvader was ook Jan Mantel en kwam ook uit bovenkarspel. Zijn vader had een grote bollenkwekerij en de oudste zoon Cor kreeg de zaak. Mijn Opa ging naar de kweekschool in Haarlem. Hij werd hooft van de school in Medemblik en daarna in buiksloot en Amsterdam. Was geboren in 1880 en overleed in 1952. Ik woon nou in Canada en heb absoluut geen contact meer met mijn vele neven en nichten. Ik heb met genoegen uw artikel gelezen over uw overgrootvader. Ik groeide op in Aerdenhout en woon nu 50 jaar in Canada. Mijn man en ik hebben 2 dochters en 5 kleinkinderen. Sorry, Ik heb geen fotos van onze voorvaderen. Good Luck Anneke

  2. Ook ik ben op zoek naar deze foto’s. Wel heb ik foto’s van mijn grootvader, zoon van bedoelde Jan Mantel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.