Neef Jaap (Ir.J.J.Spaargaren J.Azn) heeft een prachtig boek uitgegeven, betr. de beschieting van de trein uit Aalsmeer op 9 september 1944 om 13.44 uur in Amstelveen, waarbij zijn vader, een oudere broer van mijn moeder Hazina (Sientje) tot grote onsteltenis van zijn jonge gezin en de hele familie Spaargaren getroffen werd en overleed….!
Het verloop van die verschrikkelijke dag in september 1944 is in het boek tot in de kleinste details heel secuur beschreven.
Jammer genoeg zijn de meeste mensen, die zich deze dag goed konden herinneren, gestorven….!
Ik ben nu 74 en was 6 jaar en ik heb die dag heel bewust meegemaakt. Mijn broer en ik logeerden bij oom Toon en tante Krien ( ook een zuster van de getroffen broer Jaap) en we stonden in de Ophelialaan op het achterbalkon, toen de Sptitfires in oostelijke richting op de trein doken, hetgeen natuurlijk door ons niet gezien kon worden, maar of ik me dat verbeeld heb, dat weet ik niet, maar we hoorden de beschieting.
Later op de dag kregen we te horen, dat de geliefde broer van mijn moeder was omgekomen….!
Het boek is een aanrader voor elke Aalsmeerder, ook al hebben ze de oorlog niet meegemaakt!
Bij bijv. Het Boekuis in de Zijdstraat kan het boek aangeschaft worden…!
Jaap Spaargaren (1904-1944) Hier op de foto ong. 25 jaar
Gedeelte van de kwekersfamilie op de Uiterweg, tegenover Topsfoort. Jaap, met hoed tweede van links, mijn moeder, tweede van rechts staand.De gehele familie van Albert Spaargaren
Jaap Spaargaren, 3 jaar voor zijn dood, met dochtertje Coby (3)en 2 knechten.1944 Deze foto had Jaap bij zijn overlijden in z’n hand… de baby links is de schrijver van het boek, amper een half jaar oud…! Rechts de weduwe Trijn, voor mij tante Trijn,( hier in 1967 op 59 jarige leeftijd).Foto uit 1952 enkele neven en nichten op de buurt… de schrijver van het boek, helemaal rechts op de schouders van neef Ab Carels!

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Volgende »

 1. Josina Bol schreef:

  Hola Eddie,wat een mooie reportage.Ik hoophet boek ook te kunnen lezen.Mijn vader Cornelis Bol zat ook op die trein,maar was er af gesprongenvoor het helemaal mis ging.Liefs,Pedro en Sina

 2. mantelpower schreef:

  Hola Sina Bedankt voor je reactie…..helaas zijn de meeste Aalsmeerders niet meer in leven, die dit meegemaakt hebben…!

 3. Jaap Spaargaren schreef:

  Hoi Eddy,
  Fijn dat je aandacht besteed hebt aan een gebeurtenis waaraan jij ook nog levendige herinneringen hebt. Het boek ligt ook bij The Read Shop, Ophelialaan, en Venstra, Binnenhof, in Amstelveen. Het kan overigens overal besteld worden want het heeft een ISBN nummer. In het blad van de Ver. Historisch Amstelveen: Amstel Mare, heeft een samenvatting gestaan (juli).
  Hogerwerf (van de winkel Hogerwerf en Meijer, Amstelveen), 82 jr, belde op om te zeggen dat hij het niet eens was met mijn beoordeling dat het een onzinnige beschieting is geweest. Ja, want er kon munitie, en soldaten mee verplaatst worden. Tunnelvisie.
  Drie jagers om een boemeltje met 4 personenwagons en een bagagewagon uit te schakelen, alsmede de omgeving besproeien met kogels, lijkt mij toch te veel van het goede. Eén jager voor de locomotief had al voldoende geweest. De piloten hadden er soms aardigheid in om boeren, die op het land bij de koeien waren, te beschieten. Dit verhaal komt van een Italiaanse emigrantenzoon die in het archief van de USAAirForce, VS, werkt. Zijn vader kwam er goed van af. Groeten, Jaap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.