Alle van der Laarse’s in Aalsmeer zijn afstammeling van Jacobus van der Laarse, geboren rond 1720/25 en gestorven op 24 juli 1797

Kort geleden (zondag 23 december) schreef ik een stukje over Aalsmeer zo’n 250 a 300 jaar geleden en daar komt Jacobus in voor.
Ik heb het een beetje uitgezocht en hier komen wat gegevens over Jacobus.
Hij was aanvankelijk timmerman, maar omdat hij intelligent was, goed kon lezen en schrijven, Armmeester van de Nederlandse Hervormde Kerk, werd hij benoemd tot barbier-heelmeester ( dus kapper-dokter) ook wel chirurgijn genoemd. Hij timmerde, deed z’n werk voor de kerk, knipte de baarden en was ook heelmeester en verzorgde hij zieken en gewonden.
Hij hoorde in de kerkbuurt tot de NOTABELEN van ons geliefde Aalsmeer.
Op 10 oktober 1745 trad hij in het huwelijk met Maghtelt(Maghtilde) Vallet ( een afstammelijng van Hugenoten) en betrok een huis in de Korte Zijdwegh (de Kanaalstraat(?)
Detail van de kaart van Bolstra 1745
Zo zag Aalsmeer er uit in 1745 Als U goed kijkt ziet U de Zijdstraat, etc. Het Haarlemmermeer was bezig Aalsmeer van de kaart te spoelen….!
Een goede vriendin van ons, Greetje van Mourik, is via haar moeder, Grieje van der Laarse ( geboren 12 aug.1920) direkte afstammeling van Jacobus.
Ed, Gre en Henk
Even tav Greetje…hier volgen je voorouders op een rijtje: moeder Grietje, opa Hugo, dan Jan timmerman, Dirk timmerman, Jacob timmerman en vrederechter, Pieter timmerman-scheerder en tenslotte Jacobus van der Laarse, een belangrijk man toentertijd!

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Volgende »

 1. Josina Bol schreef:

  wat een mooi verhaal!!

 2. greetje schreef:

  wat leuk eddie,mijn moeder was heel trots op haar naam.
  Want dat was VAN DER LAARSE alle v.d. laarses zijn natuurlijk in de
  verte fam. van elkaar en wat leuk al die timmermannen net zoals mijn vader
  spaargaren ook aannemer timmerman was.

  • mantelpower schreef:

   Hallo Greetje…Je had zeer nobele voorvaderen van moeders kant….! De van der Laarses waren allemaal zeer gerespecteerde burgers van Aalsmeer en 1 van de weinige families, die niet huwden met neven en nichten, zoals bij andere families wel gebeurde, vooral op de Buurt…! Kan jij eigenlijk ook zo netjes schrijven als je voorvaderen…?

 3. Derk schreef:

  Goeiemiddag! Leuk stukje om zo terug te lezen over mijn voorvaderen!

 4. Lex schreef:

  Grappig om op deze site een stukje over mijn voorvader Jacobus van der Laarse tegen te komen. Mijn moeder is een echte Van der Laarse want haar voorouders kwamen uit Aalsmeer. Overigens is er over voorvader Jacobus inmiddels een heleboel meer bekend. Hij kwam oorspronkelijk uit het Zeeuwse Goes. Daar woonde hij met zijn ouders in de Papagaaistraat in “het huis met de Leerse”. Het ging in die tijd in Goes economisch waarschijnlijk wat minder en waarom Jacobus op jonge leeftijd naar het verre Amsterdam trok. Daar heeft hij een aantal jaren gewoond (in de Weesperstraat) voor hij uiteindelijk in Aalsmeer belandde. Vreemd, want juist in die tijd ging het ook in Aalsmeer wat minder en trokken er behoorlijk wat Aalsmeerders naar Amsterdam. Toch zocht Jacobus zijn bruid, Machteld, in Amsterdam. Zij woonde toen met haar ouders in de Vinkestraat. Hoe Jacobus het beroep van timmerman leerde is onbekend. Hij heeft dat vak niet van zijn vader geleerd, want die verdiende in Goes zijn brood als huis-smid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.