Filmregisseur Paul Verhoeven zou er een mooie film van kunnen maken….!
Misschien is hij geinteresseerd?!
download
Dieuwer Germeraad (1877-1956)
(zie artikel Nieuws over Alex Orloff Davidoff)
De belangrijke vrouw in het leven van Alex…!
De heer Lunsen verschafte mij veel info en ik vond het de moeite waard om de locaties van wonen en verblijf van Dieuwer Germeraad op een rijtje te zetten.

1877 Geboren in Termunten Groningen op 11 November.

De familie verhuisde naar Dordrecht.

1900 20 Maart vertrek uit ouderlijk huis Cornelis Witstraat 11b naar Bremen.

Waarschijnlijk van Duitsland naar Rusland.

1917 12 December. Vanuit Stockholm trok ze in bij haar broer Martinus Germeraad in Oude Water…met het kleine Russische pleegkind van drie jaar, Alekse.., geboren te Petrograd (St.Petersburg) Rusland op 6 februari 1914.

1918 5 November vertrok ze met Alex naar Zwijndrecht Julianastraat 37 waar het gezin woonde van haar oudere zus Marianna Germeraad en haar man Jan Talens, de overgrootouders van Dan Lunsen, de schrijver van de prachtige, uitgebreide info over Alex.

1919 1 maart vertrekt ze weer met Alex naar Dordrecht…!

Als jonge jongen is Alex, opgevoed door Dieuwer Germeraad, waarschijnlijk na de lagere school, een middelbare of hogere school, in Aalsmeer terechtgekomen voor de studie op de RMTS.Over die periode weet ik zo goed als niets. Dat hij zeer intelligent was en met het grootste gemak alle scholen doorliep is een zekerheid.

Halverwege de jaren ’30 als 19 of 20jarige exporteerde hij zaden over de hele wereld en dat ging hem gemakkelijk af, want hij sprak 8 talen, waaronder Russisch..! Zo kwam hij bij bloemen en planten exportfirma Maanen en Mantel terecht, waar hij als correspondent van zeer grote waarde was en enorm geapprecieerd door zijn collega’s op kantoor…!

Alexej huwde op 1 september 1942 de Aalsmeerse Mathilde Cornelia (Tilly), dochter van Cornelis Spaargaren, leraar aan de Tuinbouwschool in Aalsmeer en div. andere scholen in het land. Cornelis behoorde zelf tot de eerste groep leerlingen van de Tuinbouwschool, waarvan hij later dus leraar werd.

1950 28 November trouwde Alex z’n oude gouvernante Dieuwer Gemeraad op 73jarige leeftijd in Amsterdam met Jan Renardel de Lavalette (78 jr), geboren te Amsterdam.

1953 Overleed haar echtgenoot op 81 jarige leeftijd.
In 1956 overleed Dieuwertje.

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Volgende »

 1. Eddie, Groeten, kan je me een cotact adres geven van Hr. Dan Lunsen? Hartelijke dank.

 2. R.J.v.d. Ven Renardel de Lavalette schreef:

  Bestaan er opnames van het echtpaar Renardel de Lavalette-Germeraad?

  • renard14a schreef:

   Alhowel ik het echtpaar ontmoet heb in de jaren 50 zijn er volgens mij geen foto’s van het paar in onze familie. Het trouwen was min of meer tegen de wenzen van de familie aangezien ze vonden dat het te vroeg (Een jaar) was na de dood van de eerste echtgenoot dat Grootvader Dieuwer trouwde. Het trouwen werd gezien als een onder dag zoeken gezien Diewer de toelage (via Bank of Londen) voor het onderhoud van Alexje kwijt was toen Alexje 18 jaar oud was…

  • renard14a schreef:

   Ben niet bekent met enige foto’s. Het huwelijk wer niet goed gekeurt bij de familie.Zie mijn posted antwoord.

 3. Dan van Lunsen schreef:

  Ik kan hier nog aan toevoegen dat Dieuwer Germeraad in 1910 en 1911 in Berlijn woonachtig was. Volgens een door haar aan mijn overgrootouders verstuurde ansichtkaart in 1910 in de wijk Westend. Ze zou toen, aldus de overlevering in mijn familie, als kindermeisje werkzaam zijn geweest aan het hof van kroonprins Wilhelm van Pruisen (1882-1951), de oudste zoon van Keizer Wilhelm II, en diens vrouw Cecilie van Mecklenburg-Schwerin (1886-1954). Deze hadden toen drie kleine kinderen (drie jongens, geboren 1906, 1907 en 1909) die op de bewuste ansichtkaart staan afgebeeld. Later kreeg zij een betrekking als kindermeisje bij Hermine van Reuss (1887-1947), Prinses van Reuss te Silezië (toen in Pruisen nu in Polen). Deze Hermine zou het nog brengen tot tweede vrouw van Keizer Wilhelm II en woonde met hem op Huis Doorn te Doorn. Ik ga er vanuit dat Dieuwer vanuit Silezië in Rusland en uiteindelijk St. Petersburg terecht is gekomen waar ze dus bij de familie Orloff Davidoff in dienst kwam maar dat blijft gissen.
  Dieuwer haar vader (mijn betovergrootvader), Ate Germeraad (1841-1919) was Commies 1e klas bij de Rijksbelastingen. Vanuit deze functie werd hij het hele land door gezonden en daarbij moest er nog wel eens verhuisd worden. Zodoende woonde Dieuwer alvorens ze vanuit Dordrecht naar Bremen vertrok ook nog in Peize (voor 12-12-1889), Oegstgeest (1889-1892) en Zwijndrecht (1892-1896). De hele familie was wat avontuurlijk aangelegd want haar zus Doetje (1872-??) trouwde een Duitser (Friedrich Kolthoff, 1872-??) en vertrok met deze naar Duitsland, broer Martinus (1874-1929) vertrok in 1897 naar New York en broer Rienk (1867-1937) vertrok in het zelfde jaar vanuit Dordrecht naar Transvaal in Zuid-Afrika. Beiden vestigden zich later weer in Nederland, Rienk in 1933 in…Aalsmeer. Alleen haar zus Marianne (1871-1933), mijn overgrootmoeder, bleef de rest van haar leven in Zwijndrecht woonachtig omdat ze aldaar met de plaatselijke veldwachter getrouwd was.

 4. mantelpower schreef:

  Hartelijk dank voor deze aanvulling! Het is werkelijk fascinerend wat Dieuwer allemaal heeft gedaan en waar ze allemaal heeft gewoond…!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.