Toen ik ll zaterdag 20 november de heer Jan Willem de Wijn sprak, bij de presentatie van zijn prachtige boek 'Aalsmeerders bij de VOC. Avonturen in Afrika en Azie', gaf hij mij een zeer interessante weblog……www. vocopvarenden.nationaalarchief.nl…….!

Hij heeft zelf veel gegevens uit deze weblog kunnen halen, maar het is slechts 1 van de vele bronnen, waaruit z' n van prachtige foto's en illustraties voorziene boek is ontstaan en geschreven…..!

Wanneer U geinteresseerd bent in het wel en wee van onze in totaal 180 zeevarenden uit Aalsmeer tussen 1646 en 1793, waarvan 95 personen ofwel onderweg of in Azie overlijdt, dan raad ik U aan dit boek te kopen, of op Uw lijstje voor Sinterklaas of Kerst te zetten.

Img923

Jan Willem de Wijn, de auteur van dit fraaie boek, liet me even op de computer zien, hoe leuk het is, om het hierboven vermelde weblog, te openen….:

Heel simpel…. ik gaf de naam 'Mantel' op en ik kreeg een lijst met Mantels, die op de VOC-schepen aangemonsterd geweest waren….!

1 van de Mantels vroeg om mijn aandacht en dat was Theunis Mantel, geboren in Wervershoof en verdraaid hij was een oud familielid uit een heel  ver verleden. Theunis was een zoon van een drie jaar oudere broer van onze voorvader Cornelis Mantel ( 26-20-1698 / 4-2-1723)

De vader van Theunis was Simon Mantel en de opa van Theunis was onze alom bekend staande stamvader Pieter Mantel, geboren op 11 mei 1664 in Wervershoven (Andijk) en gestorven op 28 februari 1718.

Theunis, ged. op 1 juli 1725, monsterde op 23jarige leeftijd aan op de 'Arnestijn'die vertrok op 23 februari 1749 uit Enkhuizen naar de Kaap waar ze op 13 Juli 1749 arriveerden. Helaas stierf de, aan boord 24 jaar geworden, Theunis op 26 juli 1749.

Op 7 oktober 1749 kwam de 'Arnestijn' in Batavia aan.

Img921
Heel leuk dus om http://www.vocopvarenden.nationaalarchief.nl onder de loep te nemen….!

 

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Volgende »

 1. jacco schreef:

  leuke foto’s pa! Wat lijkt opa Klaas mantel op oom Nico

 2. Marita schreef:

  Hoi Eddie,wat een leuk stukje van onze opa.Ik heb het toen ook gelezen,maar leuk,om het weer te zien,vooral met de fotos erbij.En Jacco heeft gelijk.Ik legde even mijn hand op de hoed en ik zag ook de gelijkenis.Wat is dat grappig,want dat had ik nog nooit gezien!En wat een schitterende fotos van de dorpskerk,daar heb ik van genoten.Liefs Marita.

 3. eddie schreef:

  Hee Jacco en Marita…inderdaad zijn de Manteltrekken duidelijk.

 4. anna-maria schreef:

  hoi Eddie,

  ja…je opa heeft echt wel wat weg van Nico. En wat hefft hij in zijn oor? Een antiek gehoorapparaat..of doet hij iets lolligs?

 5. eddie schreef:

  hee schoondochter..dat is een gehoorapparaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.