Van maart ’58 tot sept. ’59 vervulde ik m’n dienstplicht.

Img235 In Breda begon ik als recruut, m’n vervolgopleiding vervulde ik in Kampen bij de COAK, waarna ik in ’t Harde bij de 116e AVA (veldartillerie) terecht kwam.

Na klusjes als fourier en schrijver op het kantoor van Ie luitenant Cohen (de ‘Schrik van het ‘Harde’) kreeg ik een eigen kantoor naast de Commandant kapitein Jansen, om hem administratief bij te staan.

Zo regelde ik oa de tocht van het konvooi van de 116e AVA van ’t Harde naar Munster op de Lueneburgerheide in Duitsland en dat moest van minuut tot minuut uitgestippeld worden….. geen eenvoudige klus!

De foto is genomen ter plaatse in Duitsland, waar we een koude duik namen in een riviertje.

Wat ik ook mocht regelen, was het met groot verlof gaan van de dienstplichtigen. Ik heb me zelf ook met groot verlof gestuurd in september 1959.

Het was eigenlijk een taak voor een adjudant, maar ik was gewoon een dienstplichtig soldaat en ik ondertekende met S1 (Hoofd Personeelszaken), de dienstplichige soldaat E.J. Mantel. Ik behandelde gewoon de post van de kapitein, maar op een zeker ogenblik kwam er toch wat gesputter uit Den Haag….., dat kon zo niet doorgaan en mocht ik de papieren niet meer persoonlijk ondertekenen.

Het werd toen in het vervolg een gang van mijn kantoor naar het kantoor van de kapitein om de stukken te laten ondertekenen……, nou ja, ik vond het wel best.

Met kapitein Jansen ging ik regelmatig  tennissen tijdens de dienstijd. En als ik dan in m’n witte tenniskleding, met m’n racktet onder de arm voorbij m’n soldatenkamer liep met een grote grijns op m’n gezicht, gezellig keuvelend met de opperchef, onstond er gelijk consternatie onder de poetsende, blanco-ende dienstkameraden, die me dan ’s avonds te grazen namen….iets wat ik goed kon begrijpen en accepteren.

Ik kon veel versieren, hoefde zo goed als nooit op appel, of op wacht, etc, maar de ketjes zoals zwemmen en zo liet ik m’n neus niet voorbij gaan. Het was min of meer een sport om je diensttijd zo gezellig en gemakkelijk mogelijk door te komen….. en zo dacht eigenlijk iedereen hierover.

Toen ik extra verlof nodig had, omdat m’n toenmalige engelse vriendinnetje Billie-Dawn en ik gevraagd werden om de hoofdpersonen in een foto-strip-verhaal in het maandblad ‘De Romance’ te spelen, kreeg ik zonder moeite de benodigde dagen vrij.

In m’n volgende artikel zal ik een paar foto’s uit ”De Romance’" afbeelden….

M’n diensttijd was 1 groot feest en ik denk er nog met plezier aan  terug.

Over mantelpower

Weblog van een oer Aalsmeerder. Mooie gedachten, muziek, foto's, Aalsmeerse historie en zo nu en dan een grapje. Sport, kleinkinderen, eiland op de Westeinder Plas,leuke filmpjes en kunst spelen zeer zeker ook een grote rol!

Volgende »

 1. Hans Remkes schreef:

  hallo heer Mantel,
  heb jou bericht gelezen en als ik het goed heb kennen wij ons uit t`Harde.
  ik was ook in t`harde lichting 58/5 en op onze kamer lagen bv. Varkevisser Veertje Schonewille (mijn slapie)andere namen weet ik zo niet meer.
  de kommand. was lt Jansen en opper Meuleman. als ik mij nog herrinneren kan,kwam jij geloof ik uit Aalsmeer.ik woon nu in Duitsland in Kaiserslautern sinds 1980. schrijf maar eens een bericht of dit alles juist is.vr.gr van Hans Remkes en bij voorbaat hartelijk dank voor jou antwoord.

 2. eddie schreef:

  Hallo Hans… jee wat leuk, een ouwe gabber van een halve eeuw geleden! Ik was dik bevriend met Rob van Houten. Ken je de schrik van ”t Harde nog..? Luitenant Cohen. De commandant was Kapitein Jansen en de Opper Meuleman werd ‘Plunjebaal’genoemd… Valt veel te vertellen. Schrijf me maar eens op m’n email: edmantel@caiway.nl, als je wil..! Groetjes Eddie

 3. J.van Baak schreef:

  Eddie
  Mijn “grote”zus staat op de foto.Ik heb
  hem afgedrukt en opgestuurd.Vond ze erg
  leuk.Ze heet nu Papegaay en woont in Purmerend.Haar “kleine” broertje Hans zat 2 klassen lager.Zelf heeft zij geen
  computer.
  Hans.

 4. Eddie@ schreef:

  Beste Hans Doe je lieve zus de hartelijke groeten van me…we hebben een tijdje met elkaar gegaan. ‘Hebben met’heette dat toen…!Ik heb heel goede herinneringen aan haar!

 5. Janita Nensey Mantel schreef:

  Ik heb een paar fotoos van je gecopieert en ben een klein fotoalbumpje voor je aan het maken. Ben de laatste tijd veel met oude fotoos bezig,zou dat mijn leeftijd zijn? Al die herinneringen,al die oud ooms en tantes. Ik doe het met een glimlach maar toch dacht ik vanmiddag… raar er is niemand meer in leven, en op de fotoos zijn ze jong, hebben plezier en kindertjes,ik vind het een vreemd gevoel geven, waar ik toch een beetje verdrietig van wordt.Over heel veel jaren hoop ik dat mijn kleinkinderen al die oude fotoos bekijken en er over na denken hoe het leven toen was. groetjes je achternicht Janita

 6. Eddie@ schreef:

  Het is absoluut leuk om in oude albums te neuzen ……!
  Binnenkort zal ik weer eens een oude
  ‘Mantelfoto’ op m’n site zetten.
  Ben heel nieuwsgierig naar het albumpje, wat jij aan het maken bent….!

 7. alex de keijser schreef:

  Goedenavond.
  Ik ben Alex de Keijser. Ik ben ook van 1958-5. In Amersfoort opgekomen. Vrij snel daarna naar de COAK in Kampen. Eddie mogelijk hebben we in dezelfde tijd in Kampen gelegen. Ik herinner me je naam niet. Na de COAK ben ik naar Nunspeet gegaan, daar ook afgezwaaid op 1 april 1960. Op mijn website http://www.alexdekeijser.nl heb ik een aantal foto’s geplaatst. Mogelijk herken je iets of iemand. Laat me even iets weten.
  Groeten, Alex de Keijser.

 8. eddie schreef:

  @Alex. Ik was van 58-3, dus even eerder dan jij….dus hebben we elkaar gemist!

 9. Ouwe Stomp schreef:

  Beste Ouwe Stompers we gaan nog even op nostalgische wijze terug naar die
  laatste dag in militaire dienst !

  http://afzwaaieninmilitairedienst.blogspot.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.